Генштаб: висока ймовірність участі військ Білорусі у війні проти України зберігається

Олександр Лукашенко 4 березня заявив, що білоруська армія «не брала і не має наміру брати участі в «спецоперації» Російської Федерації в Україні»

Генеральний штаб Збройних сил України заявляє, що висока ймовірність безпосередньої участі збройних сил Білорусі у військовій операції проти України зберігається.

«Військовим керівництвом Республіки Білорусь посилено охорону кордону з Україною. Зберігається висока ймовірність безпосередньої участі збройних сил Республіки Білорусь у військовій операції проти України. Відзначається ведення повітряної розвідки об’єктів на території України за допомогою БпЛА, імовірно, з території Республіки Білорусь», – повідомили у Генштабі ввечері 12 березня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна з Україною. Навіщо Путіну армія Лукашенка?

За даними Генштабу, російські військові 17-у добу продовжують наступальну операцію проти України, проводять заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ, а також здійснюють підготовку до продовження наступу на Поліському, Сіверському, Слобожанському, Донецькому, Таврійському та Південнобузькому напрямках.

«Протягом всього часу ведення бойових дій на території України ворог зустрів несамовитий опір. На жодному з напрямків не досягнув мети операції. Характер дій свідчить про невизначеність військового керівництва російської федерації у питаннях стратегічних завдань та кінцевої мети так званої «спеціальної воєнної операції», – йдеться в повідомленні.

У Генштабі додали, що окупаційні війська «несуть значні втрати, сповільнили темпи наступу, на переважній більшості напрямків зупинені, продовжують знищувати об’єкти військової та цивільної інфраструктури».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Пентагоні не бачать ознак входження військ Білорусі в Україну

11 березня Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило, що російські літаки завдали авіаудару по Білорусі з українського напрямку. У ЗСУ наголошували, що це – провокація з метою втягнути Збройні сили Республіки Білорусь у війну з Україною.

Міністр оборони України Олексій Резніков перед тим попереджав про ймовірність такого сценарію і заявив, що Україна «не планувала, не планує і не плануватиме жодних агресивних дій проти Білорусі».

Офіційний Мінськ заперечив обстріл своєї території Росією з боку України, але мешканці прикордоння все ж повідомили журналістам про вибухи.

Олександр Лукашенко 4 березня заявив, що білоруська армія «не брала і не має наміру брати участі в «спецоперації» Російської Федерації в Україні». 6 березня Міністерство оборони Білорусі оприлюднило заяву, в якій заперечило участь білоруських військ у новому російському вторгненні до України.

Your browser doesn’t support HTML5

Білоруський батальйон воює в Україні проти Росії