«ПВК Вагнера» намагається утвердити свою перевагу над Міноборони Росії – ISW

А власник ПВК Євген Пригожин «активно намагається вислужитися перед президентом Росії Володимиром Путіним, додають дослідники

«Приватна військова компанія Вагнера», ймовірно, продовжує намагатися утвердити свою перевагу над Міністерством оборони Росії і звичайними російськими сухопутними силами, пише у щоденному звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Дослідники посилаються на відео, опубліковане в соцмережах 13 жовтня, на якому військовослужбовці 126-ї окремої бригади берегової оборони Чорноморського флоту Росії в невстановленому місці Херсонської області скаржаться, що з початку повномасштабної війни ведуть бойові дії в цьому районі без перерв і ротацій.

«Військовослужбовці стверджували, що їх «тиснуть» українські сили, і наголошували, що у них є один БТР на 80 осіб, що значно обмежує їхню маневреність. Після розповсюдження відео 14 жовтня Telegram-канал, пов’язаний з «Групою Вагнера», повідомив, що керівництво «ПВК Вагнера» вирішило передати чотири позашляховики 126-му батальйону берегової оборони», – йдеться у повідомленні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW заявляє про «майже безпрецедентну» критику Путіна з боку націоналістичної спільноти в Росії

В ISW у зв’язку з цим вказують, що власник ПВК Євген Пригожин «активно намагається вислужитися перед президентом Росії Володимиром Путіним і виокремити сили «ПВК Вагнера» від звичайних сил Міноборони РФ».

«Передача обладнання загонові звичайних російських сухопутних сил може бути прихованою критикою очевидної неспроможності Міноборони Росії забезпечити потреби своїх солдатів», – йдеться у звіті.

8 жовтня британська розвідка заявила, що після невдач Росії на полі бою протягом останніх двох тижнів різноманітні суб’єкти російської системи приєднуються до критики керівництва Міноборони Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Руйнація режиму Путіна». Коли Росія припинить ракетний терор України?

«Серед таких критиків лідер Чечні Рамзан Кадиров, власник приватної військової компанії «Група Вагнер» Євген Пригожин, підтримувані державою телеведучі, поп-зірки та дедалі активніша спільнота ультранаціоналістично налаштованих військових блогерів», – йдеться в повідомленні.

Перед цим видання The Washington Post із посиланням на джерела в американській розвідці написало про випадки прямої незгоди з Володимиром Путіним людей із його «ближнього кола», про що раніше не було відомо. Нові розвіддані у поєднанні з недавніми коментарями російських офіційних осіб говорять про розбіжності у вищих ешелонах влади, пише газета, ймовірно, маючи на увазі публічну критику Міноборони Росії з боку Рамзана Кадирова і Євгена Пригожина, які вважаються лояльними до Путіна.

Видання написало, що людина з близького оточення президента Росії Володимира Путіна вступила з ним у пряму суперечку через невдачі, яких зазнає російська армія у війні проти України.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що відомості американської розвідки про людину з найближчого оточення, яка прямо вказала Путіну на помилки, «абсолютно не відповідає дійсності». Він, однак, визнав наявність «робочих суперечок» у російському керівництві, сказавши, що такі суперечки – не ознака розколу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Кат Алеппо» Суровікін, ставленик Кадирова-Пригожина: що відомо про нового керівника російських сил вторгнення в Україну