У Кремлі «не знають», чи зміниться статус «спеціальної військової операції» після подій у Брянській області

«Не знаю, поки не можу сказати», – сказав речник Путіна Дмитро Пєсков

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що не знає, чи вплинуть події в Брянській області Росії на статус «спеціальної військової операції» – як у РФ офіційно називають війну проти України.

Зранку 2 березня російські засоби інформації – від офіційних інформаційних агенцій до телеграм-каналів – поширюють повідомлення, нібито до Брянської області Росії з території України проникла «диверсійно-розвідувальна група».

«Не знаю, поки не можу сказати», – цитують відповідь Пєскова на запитання про можливу зміну статусу СВО російські ЗМІ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Класична провокація»: у Зеленського прокоментували повідомлення з Росії про «ДРГ»

Прессекретар російського президент заявив, що екстреного засідання Ради безпеки Росії 2 березня у зв’язку зі згаданими подіями не буде, натомість, за його словами, Радбез збереться на планову нараду 3 березня.

При цьому Володимир Путін, за словами Пєскова, отримує доповіді від членів Ради безпеки, у тому числі міністра оборони, голів ФСБ та Росгвардії, а також у зв’язку з подіями у Брянській області скасував поїздку до Ставропольського краю РФ.

За повідомленнями російських ЗМІ і телеграм-каналів, «диверсанти» нібито проникли до села Любечани у прикордонному з Україною Климівському районі Брянської області й обстріляли автомобіль. Через це нібито загинув цивільний і зазнав поранення 10-річний хлопчик, стверджує губернатор Брянської області Олександр Богомаз.

Загалом у Брянську область, за твердженням телеграм-каналів Mash та Baza, проникли 40-50 «диверсантів». Агенція ТАСС повідомляє, що до групи входять кілька десятків озброєних людей. Телеграм-канал «112» пише, що «диверсанти» розділилися на дві групи та попрямували до сіл Любечани та Сушани, розташованих на відстані 20 кілометрів один від одного.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російські ЗМІ пишуть про «українську ДРГ» у Брянській області. ЗСУ попереджають про «провокації»

Українські військові наразі прямо не коментували повідомлення з Росії. Оперативне командування «Північ» опівдні оприлюднило таку заяву: «Ворог може вдаватися до провокацій та намагатися дискредитувати ЗСУ! Споживайте інформацію відповідально!».

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що «історія про українські ДРГ в Росії – це класична провокація».

«Абсолютно свідома. Росія хоче налякати своїх, щоб за рік війни бодай якось виправдати напад на іншу країну та зростаючу бідність. Тим часом партизанський рух в РФ стає сильнішим та агресивнішим. Бійтеся своїх партизанів», – написав Подоляк у твітері.

Російські провоєнні телеграм-канали тим часом поширюють відео, нібито записане в селі Любечани особами, які називають себе членами «Російського добровольчого корпусу» (підрозділ складається з росіян, які, за їхніми словами, воюють за Україну). Вони стверджують, що прийшли «як визвольна армія на свою рідну землю».

Телеграм-канал самого «Російського добровольчого корпусу» поширив таке відео з коментарем: «Прямо зараз на всіх інтернет-ресурсах ви можете побачити новини про «українські ДРГ», які вбили дітей, взяли заручників, але водночас поспішно пішли і таке інше. Все це брехня кремлівських пропагандистів. «Російський добровольчий корпус» прийшов до Брянської області, щоб показати співвітчизникам, що надія є, що вільні російські люди зі зброєю в руках можуть боротися з режимом».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Кремлі відреагували на заяву ОП, що Україна не завдає ударів по території Росії

Російські офіційні особи раніше звинувачували Україну у здійсненні диверсійних атак за допомогою безпілотників на інфраструктуру, таку як нафтопереробні заводи та військові об’єкти, поблизу кордону з Україною.

Київ відмовлявся брати на себе відповідальність за кілька ударів, завданих на території Росії з початку повномасштабної війни.

Днями в Міністерстві оборони Росії звинуватили Україну в «атаці на об’єкти цивільної інфраструктури». 28 лютого в п’яти регіонах Росії повідомили про атаки дронів.

Радник голови Офісу президента України у відповідь на це заявив, що Україна не завдає ударів по території РФ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час