У Міноборони назвали «провокацією Росії» повідомлення про затримку допомоги США Україні

«Росія веде війну проти нас на всіх фронтах, у тому числі інформаційному», – заявив міністр оборони Андрій Таран

Міністр оборони Андрій Таран назвав «провокацією Росії» поширені напередодні повідомлення про нібито затримку оборонної допомоги Україні з боку США.

«Росія веде війну проти нас на всіх фронтах, у тому числі інформаційному... Не дивно, коли так звані «ЗМІ» держави-агресора відпрацьовують завдання з інформаційних операцій. Вони є неприхованою зброєю воєнної машини РФ. Дивує і викликає жаль, коли деякі вітчизняні медіа, у тому числі з тих, що відносять себе до якісних ресурсів, ведуться на провокації», – заявив Таран.

Він також подякував американським партнерам за «послідовну підтримку» процесу оборонної реформи в Україні, спрямованої на зміцнення обороноздатності держави в умовах російської агресії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США: допомоги Україні не затримували, але ненаданий резервний пакет таки є

Раніше американські видання Washington Post і Politico повідомляли, що адміністрація президента США відклала пакет військової допомоги Україні, який вона готувала, коли навесні Росія здійснила масове нарощування своїх військ біля кордонів України і в окупованому Криму. Але, мовилося в повідомленнях із посиланнями на осіб, знайомих із ситуацією, коли Москва почала скорочувати чисельність своїх військ, а також із наближенням саміту президентів США і Росії цю допомогу відклали.

За цими повідомленнями, відкладений пакет на суму до 100 мільйонів доларів мав передбачити надання Україні систем протиповітряної оборони малого радіусу дії, стрілецької зброї і додаткової кількості протитанкових озброєнь.

При цьому, заявляли джерела видань, США не скасували цього пакету і можуть усе ще надати його, якщо Росія знову посилить присутність на кордоні України.

Після цього в Білому домі заперечили повідомлення преси про затримання військової допомоги Україні, але повідомили, що дійсно підготували ще один резервний пакет, який не був наданий.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Американські законодавці виступили за збільшення безпекової допомоги Україні

Думка про те, що США затримали оборонну допомогу Україні, є нісенітницею, заявила 18 червня речниця Білого дому Джен Псакі.

«Лише минулого тижня, напередодні саміту США – Росія, ми надали пакет оборонної допомоги, в тому числі летальної допомоги, на суму 150 мільйонів доларів. Таким чином, ми надали допомоги на повну суму, виділену Конгресом у межах ініціативи безпекової допомоги Україні», – мовиться в спеціальній заяві речниці.

Вона також нагадала, що за два дні до того саміту президент США Джо Байден, виступаючи на саміті НАТО, заявив, що Вашингтон буде й далі надавати Україні «можливість бути здатною й далі чинити опір фізичній агресії Росії». Крім того, Байден прямо заявив президентові Росії Володимирові Путіну, що США будуть непохитні в підтримці суверенітету і територіальної цілісності України, заявила Псакі.

Але в її заяві є ще одне речення: «Ми також підготували резерв на випадок подальшого вторгнення Росії в Україну».

Імовірно, саме про цей резерв, який так і не був урешті наданий, і йшлося в повідомленнях видань Washington Post 16 червня і Politico 18 червня.

Your browser doesn’t support HTML5

Вікторія Нуланд: жодного послаблення санкцій проти Росії, допоки Кремль не змінить поведінку щодо України