Пригожин заявив про початок виведення свого угруповання з Бахмута

Очільник угруповання «ПВК Вагнера» Євген Пригожин

Засновник угруповання «ПВК Вагнера» Євген Пригожин оголосив про початок виведення підконтрольних йому найманців з міста Бахмут у Донецькій області.

На опублікованому вранці 25 травня відео Пригожин каже, що ці підрозділи планується вивести до 1 червня в якісь «тилові табори», а їхнє місце в Бахмуті займуть регулярні підрозділи російської армії. Надалі, як стверджує Пригожин, його підлеглі «отримають нові бойові завдання».

Пригожин заявляв, що «вагнерівців» буде виведено з Бахмута, одразу після того, як оголосив про взяття міста.

У російському міністерстві оборони це повідомлення поки не коментували.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сирський про Бахмут: ЗСУ продовжують оборонну операцію

Раніше цього місяця Росія оголосила про остаточне захоплення Бахмута – міста, бої за яке тривали понад 220 днів. Відео, які публікуються останніми днями російськими засобами інформації та телеграм-каналами, свідчать, що російські підрозділи щонайменше на деяких ділянках дійшли до західних кордонів міста. Україна заявляє, що її підрозділи, як і раніше, контролюють частину обʼєктів у місті.

У боях активну участь брали підрозділи угруповання «Вагнера», які зазнали важких втрат. За словами самого Пригожина, з початку вторгнення його формування втратило 20 тисяч найманців, половина з яких – увʼязнені. Загалом із колоній, за твердженням бізнесмена, завербували 50 тисяч осіб.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Втрати у Бахмуті стали центральною темою обговорення в провоєнному інфопросторі РФ – ISW

На тлі боїв за Бахмут Пригожин неодноразово публікував відеоролики із різкою критикою міністра оборони Росії Сергія Шойгу та голови Генштабу Валерія Герасимова. У інтервʼю, оприлюдненому 24 травня, очільник «вагнерівців» заявив, що замість заявленої в лютому 2022 року мети «демілітаризації» України Кремль досяг протилежного ефекту.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Пригожин заявив про провал «денацифікації» та «демілітаризації» України