Сенат США наближається до фінального голосування щодо допомоги Україні

Спікер Палати представників розкритикував документ

Сенат США наближається до остаточного голосування щодо пакету допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню на суму 95,3 мільярда доларів на тлі сумнівів щодо долі цього документу в контрольованій республіканцями Палаті представників.

Більшістю в 66 голосів при необхідному мінімумі 60 100-місний Сенат 12 лютого усунув останню процедурну перешкоду і обмежив дебати по законопроєкту 30 годинами, після яких документ може бути поставлений на голосування 14 лютого. Втім, воно може відбутися і 13 лютого, пише агентство Reuters.

Критики документу з Республіканської партії мали намір виступити проти нього на нічному засіданні. У цьому випадку лідер більшості сенатор Чак Шумер може запропонувати провести остаточне голосування вже 13 лютого.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сенат США усунув «останню процедурну перешкоду» до схвалення допомоги Україні

Спікер Палати представників США Майк Джонсон пізно ввечері 12 лютого різко розкритикував пакет, висловивши сумнів щодо його проходження в палаті.

Республіканець Джонсон заявив, що пропонований законопроєкт не містить положень про безпеку кордону США, і назвав його «мовчазним щодо найгострішої проблеми, з якою стикається країна», пише агентство AP.

Обидві палати Конгресу США повинні схвалити закон, перш ніж президент-демократ Джо Байден зможе його підписати і він почне діяти.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Наші онуки ніколи нам не пробачать»: Валенса закликав світ не зупиняти підтримку України

Президент-демократ Джо Байден вже кілька місяців закликає Конгрес схвалити нову допомогу Україні. Протягом кількох місяців республіканці вимагали, щоб будь-який пакет, що включає допомогу Україні, також торкався проблеми мігрантів, які прибувають на кордон США і Мексики.

У делегації Конгресу, яка прибули до України, 9 лютого заявили, що у Палаті представників і Сенаті американського Конгресу є переважна підтримка схвалення допомоги України. Про це сказав голова Постійного спеціального комітету Палати представників США з розвідки, республіканець Майк Тернер під час брифінгу в Києві.

Як Білий дім, так і Київ наголошують на критичній важливості продовження військової допомоги Україні. Про це також йшлося під час недавньої зустрічі президента США Джо Байдена та канцлера Німеччини Олафа Шольца.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Bloomberg: Зеленський планує європейське турне, щоб лобіювати допомогу Україні