США запровадили нові санкції проти «Північного потоку-2»

У Держдепартаменті заявили, що наразі США запровадили санкції проти восьми осіб і 17 морських суден, причетних до спорудження «Північного потоку-2»

Державний департамент США оголосив про запровадження санкцій проти пов’язаної з Росією компанії, яка бере участь у спорудженні газопроводу «Північний потік-2».

Об’єктом санкцій стала зареєстрована на Кіпрі компанія Transadria і судно Marlin, що належить їй, яке використовувалося при будівництві газопроводу.

У заяві держсекретаря Ентоні Блінкена йдеться про те, що на цей момент США запровадили санкції проти восьми осіб і 17 морських суден, причетних до спорудження «Північного потоку-2».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як зупинити Путіна? Заходу радять: вже зараз від’єднати Росію від SWIFT та відмовитися від «Північного потоку-2»

Незважаючи на заклики американських законодавців, адміністрація Джо Байдена відмовляється вводити санкції проти компанії-оператора «Північного потоку-2», мотивуючи це рішення необхідністю підтримувати добрі відносини з Німеччиною, яка була зацікавлена у запуску газопроводу.

«Продовжуючи виступати проти газопроводу «Північний потік-2», у тому числі, використовуючи санкції, ми працюємо з Німеччиною, іншими союзниками і партнерами з метою зниження ризику, який несе газопровід», – йдеться в заяві Ентоні Блінкена.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сергій Макогон: «Сертифікацію «Північного потоку-2» можна зупинити на будь-якому етапі»

Запуск газопроводу, будівництво якого фактично завершене, відкладається з кількох причин. По-перше, проєкт не може бути запущений в експлуатацію без схвалення спеціалізованими європейськими структурами, а цей процес триватиме кілька місяців.

По-друге, німецьке федеральне відомство, яке має сертифікувати газопровід, зажадало від компанії-оператора «Північного потоку-2», що базується в Швейцарії, створити нову компанію-дочку на території Німеччини і передати їй більшу частину своїх активів.

Після того, як оператор створить дочірню компанію, яка керуватиме німецькою частиною газопроводу, сертифікацію буде продовжено, наразі її зупинили.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Європейська салямі» з присмаком російського газу: який план реалізовує Путін?

15 листопада голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив, що німецький регулятор допустив «Нафтогаз» до сертифікації «Північного потоку-2».

«Ми готові надати свої аргументи, чому Nord Stream AG не може бути сертифіканований без його повної відповідності європейському енергетичному законодавству», – повідомив Вітренко у фейсбуці.

Належна російському «Газпрому» компанія-оператор газопроводу «Північний потік-2» повідомила 4 жовтня, що перша нитка трубопроводу, прокладеного з Росії до Німеччини дном Балтійського моря, почала заповнюватися газом. Це при тому, що 25 серпня оператор трубопроводу «Північний потік-2» програв судовий розгляд у Німеччині щодо підпорядкування вимогам газової директиви Європейського союзу до трубопроводу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Німецький регулятор зупинив сертифікацію «Північного потоку-2»

Газопровід загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів на рік повинен доставляти паливо безпосередньо з Росії до Німеччини дном Балтійського моря, в обхід України. Багато країн світу розглядають його як загрозу економічній безпеці Європи і важіль для тиску Москви на Київ. У Росії таку постановку питання відкидають.

Зараз значна частина російського газу в Європу поставляється територією України. Вашингтон і низка країн Євросоюзу вважають, що будівництво гілки в обхід країни дозволить Москві посилити тиск на Київ і посилить залежність країн ЄС від російських поставок. «Газпром» у відповідь звинувачує США в недобросовісній конкуренції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна отримає доступ до всіх документів про сертифікацію «Північного потоку-2» і зможе їх оскаржити – Макогон