Доступність посилання

ТОП новини

Bloomberg: «Північний потік-2» програв суд про скасування для трубопроводу вимог ЄС


У середу Вищий окружний суд Дюссельдорфа відхилив пропозицію «Газпрому» скасувати рішення Федерального мережевого агентства про запровадження вимог ЄС
У середу Вищий окружний суд Дюссельдорфа відхилив пропозицію «Газпрому» скасувати рішення Федерального мережевого агентства про запровадження вимог ЄС

Оператор трубопроводу «Північний потік-2» компанія Nord Stream AG програла судовий розгляд у Німеччині щодо підпорядкування вимогам газової директиви Європейського союзу до трубопроводу. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

У середу Вищий окружний суд Дюссельдорфа відхилив пропозицію «Газпрому» скасувати рішення Федерального мережевого агентства про запровадження вимог ЄС, повідомив представник суду агентству. Йшлося про вимоги з відокремлення видобутку від транспортування та торгівлі до газопроводу «Північний потік-2».

У травні минулого року стало відомо, що німецьке Федеральне мережеве агентство (Bundesnetzagentur) відмовило у звільненні «Північного потоку-2» від правил газової директиви ЄС. Рішення було ухвалене на базі законодавства, яке допускає звільнення від регулювання, якщо газопровід був добудований до 23 травня 2019 року.

У тому ж місяці Європейський суд відхилив позови компаній Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG щодо поширення норм європейського законодавства на газопроводи з третіх країн.

Німеччина, яка є прихильником російського проєкту «Північний потік-2», і ще низка європейських країн, як і Росія, говорять про нього як про суто комерційний. Україна, а також низка інших європейських країн, а також США називають його натомість суто геополітичним і таким, що не має комерційного обґрунтування.

Критики газогону, зокрема, звертають увагу, що він має на меті пустити російський газ до Європи в обхід України і потенційно позбавити її значних сум плати за транзит, а також зробити її вразливою перед можливим російським воєнним нападом, запобіжником від якого нині ще є, зокрема, важливий транзитний маршрут російського газу до Європи українською територією.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG