Коронавірус: США зібралися змінити політику в’їзду до країни – для іноземців через вакцинацію

Адміністрація президента США Джо Байдена збирається змінити політику в’їзду до країни, значно обмежену через пандемію COVID-19, від листопада, підтвердив повідомлення ЗМІ координатор Білого дому з питань нового коронавірусного захворювання Джефф Заєнц.

За його словами, після переходу на нову політику іноземці-прибульці до Сполучених Штатів Америки будуть повинні довести повну завершену вакцинацію від COVID-19 схваленими у США вакцинами, а водночас також тест на відсутність коронавірусу, не старший від трьох календарних днів, – незалежно від місця, з якого подорожні будуть прибувати до США.

Крім того, сказав Заєнц, від авіакомпаній будуть вимагати збирати контактні дані подорожніх, щоб полегшити відстеження можливих контактів заражених осіб.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Дотепер прибуття до США іноземців із більш ніж трьох десятків країн із низки регіонів світу, зокрема країн ЄС і «шенгену», Великої Британії, Індії, Китаю і ще низки країн, було просто заборонене – навіть у випадку, якби людина на шляху до США з інших частин світу лише здійснювала пересадку в міжнародній зоні аеропорту в цих країнах.

Винятки стосувалися, наприклад, власників дозволів на постійне проживання у США і ще деяких обмежених категорій.

Із іншого боку, наразі не забороняється прибуття іноземців без вакцинації з усіх інших країн світу, незалежно від епідемічної ситуації там (за умови, що в них не буде пересадки в «заборонених» країнах). Зі зміною політики від них, крім «свіжого» тесту (США, на відміну від інших країн, визначають чинність ПЛР чи антигенних тестів не в годинах, а в календарних днях – три дні), надалі буде вимагатися й повна вакцинація визнаною вакциною.

Також, за новим планом, дещо ускладниться процедура повернення до США для невакцинованих громадян чи постійних мешканців країни – вони, як і раніше, матимуть право на в’їзд і без вакцинації і незалежно від місця відправлення, але муситимуть тестуватися двічі: і протягом одного дня перед відправленням, і після прибуття до Америки.

Нова політика має на меті змінити суворі обмеження, які ще на початку 2020 року запровадив тодішній президент США Дональд Трамп і пізніше підтвердив чинний президент Джо Байден. Вони спричинилися до закликів, у першу чергу, з країн Європи – американських союзниць, – які не обмежували до такої міри в’їзд громадян США, – а також і з боку авіакомпаній, зокрема американських, які потерпали від значного скорочення пасажирообігу.