Стефанчук у розмові з головою Європарламенту назвав кроки, потрібні Україні від ЄС

«Я попросив про повне припинення будь-яких контактів із російськими депутатами по парламентській лінії», зокрема, зазначив Руслан Стефанчук

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук у розмові з президенткою Європейського парламенту Робертою Мецолою і головами парламентів Євросоюзу назвав кроки, які блок мав би вжити для протидії російській агресії. Про це він повідомив 4 березня у своїх соцмережах.

Серед таких кроків:

  • розширення кола банків, відключених від SWIFT, та відмова європейських партнерів від російської сировини
  • забезпечення жителів України продуктами харчування та ліками, «зелені коридори» для евакуації населення
  • збільшення фінансування Збройних сил
  • забезпечення зони без польотів над Україною
  • підтримка «невідкладного членства» України в Євросоюзі

«Крім цього, я попросив про повне припинення будь-яких контактів із російськими депутатами по парламентській лінії. Постійні делегації РФ у парламентських асамблеях різних міжнародних організацій мають бути повністю ізольовані до припинення агресії», – додав він.

Попри численні заклики Києва, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Альянс не надаватиме свої літаки та війська для застосування на території в Україні.

Читайте також: Минула ніч «могла зупинити історію» – Зеленський про напад на Запорізьку АЕС

Росія у війні активно використовує бойову авіацію. Хоча українські військово-повітряні сили та авіація намагаються знешкодити літаки противника, збивши вже (за попередньою інформацією Генштабу ЗСУ) понад 30 російських літаків та 30 гелікоптерів, однак авіація Росії продовжує наносити ракетно-бомбові удари по українських містах, від чого гинуть мирні мешканці.

Тим часом, українське керівництво закликає НАТО запровадити над Україною зону, заборонену для полетів. Поки що альянс не готовий це зробити.