Столтенберґ у Києві: українські сили «поступово завойовують позиції»

Єнс Столтенберґ і Володимир Зеленський, Київ, 28 вересня 2023 року

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, який прибув із неоголошеним раніше візитом до Києва, заявив, що українські сили «поступово завойовують позиції» у своєму контрнаступі проти російських військ.

Столтенберґ сказав про це, виступаючи на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським 28 вересня.

«Сьогодні ваші сили рухаються вперед. Вони стикаються з жорстокими боями, воюючи за свої родини. Кожен метр, який повертають українські сили, – це метр, який втрачає Росія», – сказав генсекретар.

За його словами, Росія бореться за «імперіалістичну маячню», воюючи проти України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Генерал Годжес про критику українського контрнаступу: «Це непрофесійні та марні заяви»

Столтенберґ також засудив атаки Росії проти України, зокрема поблизу кордону з Румунією, назвавши їх «безвідповідальними і дестабілізуючими».

Як повідомляє агентство Reuters, генсекретар також оголосив, що НАТО має рамкові контракти з компаніями-виробниками зброї на суму 2,4 мільярда євро на ключові боєприпаси, включаючи тверді замовлення на мільярд євро.

За його словами, такі контракти дозволять членам НАТО поповнити свої вичерпані запаси, а також продовжити забезпечувати Україну боєприпасами.

Президент Володимир Зеленський, зі свого боку, закликав НАТО посилити системи протиповітряної оборони України напередодні очікуваних ударів Росії по енергомережі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Посол України при НАТО щодо виробництва боєприпасів: «звучать дуже перспективні цифри»

«Генеральний секретар погодився докласти зусиль, щоб допомогти і підтримати нас у цьому питанні, мобілізувати країни-члени альянсу», – сказав Зеленський під час спільної пресконференції, додавши, що «нам потрібно разом пережити цю зиму, захистити нашу енергетичну інфраструктуру і життя людей».

Крім Єнса Столтенберґа, з неоголошеними візитами до Києва 28 вересня прибули новий міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс і міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

Візити відбуваються напередодні першого Форуму оборонних індустрій, на якому українські чиновники мають зустрітися з представниками понад 160 оборонних компаній із 26 країн.

Форум оборонних індустрій раніше анонсували президент України Володимир Зеленський та Міністерство закордонних справ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час