Турчинов: у разі нормалізації ситуації воєнний стан може бути скасований

Голова РНБО Олександр Турчинов запропонував запровадити воєнний стан на 60 діб

Воєнний стан може бути скасований в Україні у випадку нормалізації ситуації, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.

«У разі нормалізації ситуації воєнний стан може бути скасовано у будь-який час», – сказав Турчинов.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рада запровадила воєнний стан в низці областей (Хроніка)

26 листопада після півночі на засіданні Ради національної безпеки та оборони України було ухвалене рішення про підготовку до запровадження воєнного стану в Україні на 60 днів через напад Росії на українські військові кораблі.

Це питання парламент має розглянути 26 листопада на закритому засіданні, початок якого запланований на 16-у годину.

Військово-морські сили ЗСУ заявили, що російські прикордонники ввечері 25 листопада відкрили вогонь по українській корабельній групі унаслідок чого шість моряків були поранені. У ВМС повідомили про три захоплені українські кораблі. У Росії заявили про «провокацію Києва», військові якого нібито «порушили державний кордон Росії».​ У Генштабі Збройних сил України повідомили, що станом на початок доби 26 листопада доля українських військових і кораблів невідома.

Російські морські прикордонники і сили спецпризначення здійснили напад на три українські кораблі, коли ті поверталися після невдалої спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. При цьому, за даними української сторони, напад відбувся поза 12-мильними межами вод навколо окупованого Криму, на які Росія претендує як на «свої територіальні». Перед тим Росія фізично перекрила Керченську протоку для всього судноплавства, поставивши поперек неї цивільне судно.