США підтримують створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС – Держдепартамент

У Держдепартаменті наголошують, що бої біля атомної станції є небезпечними та безвідповідальними

Сполучені Штати підтримують створення демілітаризованої зони навколо Запорізької АЕС. Про це заявив речник Держдепартаменту, якого цитує агенція Reuters.

«Бої біля атомної станції є небезпечними та безвідповідальними – і ми продовжуємо закликати Росію припинити всі військові операції на українських ядерних об’єктах або поблизу них, повернути Україні повний контроль, а також підтримуємо заклики України створити демілітаризовану зону навколо атомної електростанції», – сказав речник.

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш раніше в четвер закликав негайно припинити воєнні дії поблизу ЗАЕС. Він наполягає на необхідності досягнення «термінової домовленості щодо безпечного периметра демілітаризації, щоб забезпечити безпеку території АЕС».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Глави МЗС країн G7 закликають Росію повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС

11 серпня «Енергоатом» повідомив про кілька обстрілів Запорізької АЕС з боку російських сил. У компанії, яка є оператором АЕС, кажуть про загострення ситуації навколо станції.

5 серпня, за даними «Енергоатома», після російських обстрілів Запорізька атомна станція відключила від мережі один із трьох енергоблоків. Тоді повідомлялося, що, серед іншого, були «прильоти» біля промислового майданчика ЗАЕС. У свою чергу, російська сторона звинуватила українських військових в цьому обстрілі АЕС.

Після цього в «Енергоатомі» повідомляли про нові російські обстріли, зокрема, було влучання по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

Від 4 березня Запорізька АЕС захоплена російськими військами. Також під окупацією перебуває і місто-супутник ЗАЕС – Енергодар.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Потенційна катастрофа від Уралу до Лісабону»: реакція світу на дії Росії на Запорізькій АЕС