Час працює на Україну: чому зараз «вже не 2014 рік»

Харків'яни під час Маршу єдності у відповідь на загрозу російського вторгнення. 5 лютого 2022 року

(Рубрика «Точка зору»)

Якщо порівняти 2014 рік і наші дні, то чітко видно, що цього разу Захід швидко зайняв консолідовану позицію на захист України.

І мова тут не тільки про збіг геополітичних інтересів, насправді за 8 років війни Україна проробила колосальну домашню роботу. Нам вдалося відбити атаки російської пропаганди і довести всьому світу, що українці – не росіяни, а наша держава має право на існування.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Харків – це Україна». На Марш єдності вийшли близько 5 тисяч харків’ян

«Від нацистського перевороту» – до європейської нації

Актуальні політичні події і скупчення російських військ біля наших кордонів знову прикували увагу всього світу до України. Наша країна знову на перших шпальтах найголовніших газет планети, її обговорюють у ключових-ток-шоу, чимало ЗМІ висилають своїх кореспондентів до Києва.

Усе це ми вже проходили, коли в 2014-му році Росія розпочала збройну агресію проти України.

Втім, у порівнянні з 2014-м роком дещо суттєво змінилося.

Маю на увазі сприйняття України: вісім років тому нам доводилося починати з чистого листа, пояснюючи закордоном абсолютно базові речі, доводячи, що українська мова – це окрема мова, що існує окремий народ українців, що українська державність історично має право на існування і так далі.

Натомість сьогодні ці питання вже стали анахронічними, жодне поважне медіа не дозволило собі згадку про буцімто «нацистський переворот» у Києві, ніхто не ставить під сумнів право українців мати свою незалежну державу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Події, які сформували і зміцнюють Незалежність України

Цей потужний результат вражає ще більше, якщо пригадати, що протягом усіх цих років Росія не зменшувала, а нарощувала витрати на свою пропаганду в світі.

Усі ці роки Кремль вдавався до найцинічніших спроб дискредитувати Україну, вкладав мільярди в просування своїх тез, а Путін особисто писав «статтю» про українську історію.

У підсумку в інформаційному полі Росія зазнала поразки, про що промовисто свідчить консенсус західних владних, фінансових та інтелектуальних еліт на підтримку України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Спецоперація під назвою «стаття Путіна»

Час працює на нас

Ми часто говоримо, що протягом останніх восьми років відбулися тектонічні зміни в самоусвідомленні українців, що роки війни стали визначальними для будівництва єдиної політичної нації. Цей процес відбувався не тільки всередині України, з 2014 року світ також вивчив багато нового про наш народ, його культуру та історію.

Це один із небагатьох, як би парадоксально це не звучало, позитивних наслідків російської агресії: світ почав цікавитися Україною.

  • Чимало західних університетів якщо не запровадили окремі спецкурси про Україну, то принаймні включили важливі українські публікації в свою східноєвропейську бібліографію.
  • За ці 8 років, мабуть, було перекладено більше українських книжок і книжок іноземців про Україну, ніж за останні кілька століть.
  • Цьому сприяло і актуальне зацікавлення Україною, але також і вчасно та якісно розбудована програма державної підтримки (через Інститут книги, Український інститут та дипломатичні представництва). Відбулися сотні концертів, виставок, дискусій про Україну в різних куточках світу.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Культурні події 2021 року: від «Ковчег «Україна» до української версії Netflix
  • Маючи обмежені фінансові ресурси, українська дипломатія протягом цих років здійснила справжній прорив, посилено працюючи над створенням нового іміджу України в країнах перебування.
  • Крім того, завдяки українському МЗС сотні й тисячі західних політиків, чиновників та дипломатів побували не тільки в Києві, а й на лінії зіткнення в зоні проведення ООС, тож знають про ситуацію не з чужих розповідей.

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель під час відвідин блокпосту в селищі Станиця Луганська Луганської області, 5 січня 2022 року

  • Українська гуманітарна еліта, науковці й митці, підсилені дієвою підтримкою нашої діаспори, зробили колосальний внесок у донесення правди про Україну в світі.

Слід розуміти, що небачена досі консолідована підтримка Заходу й щоденні візити ключових постатей міжнародної політичної сцени до Києва пояснюються не тільки геополітичним розкладом сил.

Західна коаліція на підтримку України існує ще й завдяки тому, що протягом останніх восьми років ми переконали світ, що наша країна – це адекватний, нормальний, стабільний партнер, а українці – цивілізована європейська нація, що заслуговує мати власну державу і здатна її захищати.

Працюючи так само інтенсивно, у слушний час нам цілком під силу переконати Захід, що Україна гідна стати членом ЄС та НАТО. Системна робота зі створення позитивного іміджу України дає очевидні результати – тож час працює на нас.

Андрій Любка – письменник

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Руйнування Імперії Зла»: історія Незалежності України в сучасному серіальному форматі
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Польща, Німеччина і Франція збирають саміт «Веймарського трикутника»: чого очікувати Україні
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна-Польща-Велика Британія: значення «малого альянсу»