Словаччина на роздоріжжі: хто переможе на виборах президента

Спікер парламенту Словаччини, кандидат на посаду президента – Петер Пеллегріні – виступає під час виборчої кампанії. Словаччина, 2024 рік

(Рубрика «Точка зору»)

Увага країн Європейського союзу, особливо сусідньої Чеської республіки звернена зараз до Словаччини, де вже невдовзі – 6 квітня – стане відоме ім’я нового, вже шостого президента країни.

Корчок і Пеллегріні

Як повідомляють ЗМІ, опитування громадської думки напередодні виборів не виявило виразного лідера, шанси обидвох кандидатів на посаду президента – колишнього міністра закордонних справ Словаччини Івана Корчока і лідера пролівої партії «Голос – соціальна демократія», голови парламенту Словаччини Петера Пеллегріні вирівняні.

Зрештою, незначною була й різниця результатів виборів президента у першому турі, який відбувся 23 березня:

  • Іван Корчок набрав 42,5%,
  • Петер Пеллегріні – 37 %

Кандидат на посаду президента Словаччини Іван Корчок, колишній міністр закордонних справ

Вирівняння підтримки виборців перед виборами свідчить про те, що протягом двотижневого періоду між першим і другим колом президентської виборчої кампанії у Словаччині обида кандидати, незважаючи на гостре протистояння, виразної переваги так і не здобули.

Під час зустрічей із виборцями, у численних передвиборчих дебатах (до речі, як повідомили ЗМІ, на дебати до популярного столичного Радіо Експрес (Rádiо Expres) Перер Пеллегріні не прийшов) обидвоє кандидатів намагались переконати земляків у правильності їхнього вибору.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Словаччина готова надавати Україні техніку для розмінування – МЗС

Що кажуть про Україну?

Так Перер Пеллегріні заявив, що «буде президентом усіх людей і не доволить втягнути Словаччину у війну». Лідер партії «Голос – соціальна демократія» також проголосив, що не підтримує вступ України до НАТО.

Натомість дипломат Іван Корчок вважає, що питання вступу України до Північноатлантичного Альянсу повинні вирішувани країни – члени НАТО. На думку політика, підтримка України лежить нині в полі інтересів Словаччини.

«Безпека України підвищує і нашу безпеку. Успішна Україна означає нові можливості для розвитку сходу Словаччини», вважає Іван Корчок.

У другому колі виборів президента Словаччини вирішиться питання майбутнього розвитку словацької демократії, також закордонної політики, в якій важливе місце займає подальший розвиток українсько-словацької співпраці.

Перший тур президентських виборів у Словаччині пройшов при відносно низькій активності виборців – 51,9% .

Тепер, на думку оглядачів, перемогу комусь із кандидатів можуть принести ті громадяни, які не брали участі у голосуванні у першому колі, але прийдуть голосувати у другому турі.

Яку кількість досі пасивної частини співгромадян вдалось переконати Іванові Корчаку, а яку Петеру Пеллегріні, покажуть вибори.

У другому турі виборів президентом Словаччини стане той з кандидатів, який набере просту більшість голосів.

Президентка Словаччини Зузана Чапутова участі у виборах не брала.

Оксана Пеленська – дослідниця, багаторічна співробітниця Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вибори у Словаччині: президент буде обраний у другому турі
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Словаччині тисячі людей вийшли на протест через політику уряду щодо Росії
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російська мережа впливу на чолі з Медведчуком. Про що свідчить викриття в Чехії?