«Ми в палаті дихали киснем по черзі». У 10 регіонах України майже закінчилися ліжка для хворих на COVID-19

Уже в десяти регіонах України лікарні, за офіційними даними, заповнені хворими на COVID-19 пацієнтами більше ніж на 70%. Самі медики і пацієнти розповідають, що насправді ситуація ще гірша: в деяких містах лікарні переповнені, тому навіть важким хворим відмовляють у негайній госпіталізації, змушуючи по кілька днів чекати вільного місця.

Ірина Хоменко живе в Дніпрі. Місяць тому вона захворіла коронавірусну інфекцію, її «швидкою» привезли в одну з міських лікарень. За словами Ірини, спочатку хворими на COVID-19 пацієнтами були заповнені кілька поверхів лікарні. Але з кожним днем хворих все більше ущільнювали: в палатах і коридорах ставили впритул додаткові ліжка і навіть почали класти пацієнтів у приміщення переобладнаної їдальні.

«Зі мною вони бігали, шукали, куди мене покласти. Я пам’ятаю уривчасті розмови: «А подивіться там, а подивіться за фіранкою, а давайте в коридорі, – згадує жінка. – Але всі місця були зайняті, і тоді знайшли кушетку в їдальні».

В їдальні Ірина провела 18 днів. За її словами, за цей час в лікарню госпіталізували тільки важких хворих з низькою сатурацією і проблемами з диханням. Іншим відмовляли. В її відділенні майже всі пацієнти потребували кисню, але апаратів катастрофічно не вистачало, підкреслює Хоменко.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Кисню немає, люди синіють, задихаються. Працюємо без вихідних» – розповіді лікарів і прогнози міністра

«Ми в палаті дихали киснем по черзі. А потім почали ділитися з жінкою із сусідньої палати, – розповідає вона. – Брали один у одного телефони і телефонували: «Ось у нас звільняється, мої дві години закінчуються, можемо віддати комусь».

У лікарні, де лежала Ірина, також критично не вистачало медиків. Часом на два поверхи лікарні, за словами пацієнтки, чергувати залишався всього один лікар. Часто з сусідніх палат лунали крики про допомогу, на які, каже, персонал приходив далеко не відразу.

Крик в палаті: «Сестричко, дихай!»
Ірина Хоченко

«Крик в палаті: «Сестричко, дихай!». Вибігає молоденька жінка і падає на коліна, кричить: «Хто-небудь, допоможіть!», – згадує Хоменко. – Повірте, у мене це зараз викликає сльози, мені це боляче згадувати».

Ірина каже, що тільки за один тиждень в її відділенні померли семеро людей. Бувало й так, що померлих, за її словами, лишали прямо в коридорі.

«Одного разу вночі жінка якраз в їдальні лежала під апаратом – і однаково померла. Це перша смерть, яку я побачила посеред ночі, – згадує Хоменко. – Я не спала, і все це було на моїх очах. Потім ці смерті почали траплятися щодня, по кілька разів на день».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лікування на пів мільйона гривень за свій кошт і смерть від COVID-19: історія медика Василя Савенка

Головлікар Ужгородської лікарні, що на заході України, Юрій Яцина каже, що до смертей хворих на COVID-19 пацієнтів неможливо звикнути.

Це все треба бачити, як вони мучаться тижнями і не виліковуються
Юрій Яцина

«Дуже неприємно, коли ми бачимо, що відбувається, але не можемо допомогти. Людина просто помирає, – розповідає Яцина. – Якщо у них уражена функція легенів і сатурація – 60-70-50 відсотків, то ми їх тримаємо на масках і різних інших методах підтримувальної терапії – і не можемо сатурацію підняти. Це все треба бачити, як вони мучаться тижнями і не виліковуються».

Лікарі розповідають, що потік хворих на COVID-19 не зменшується, через брак місць для їх госпіталізації доводиться перепрофільовувати інші, неінфекційні відділення.

Люди вже в чергу стають на госпіталізацію
Оксана, пульмонолог

«Протягом останнього тижня відбувається щось неймовірне. В тому плані, що люди вже в чергу стають на госпіталізацію, – каже лікарка Оксана, яка працює пульмонологом в Закарпатській обласній лікарні. – Більш легких пацієнтів поки тримаємо в амбулаторному режимі».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Випрошуєш, благаєш, сваришся за місце у лікарні для хворого на COVID» – лікар Василь Андрусів

Яцина каже, що їхню лікарню планують розширювати: додадуть ще щонайменше 15 ліжок. Але, за словами головлікаря, для того, щоб їх обслужити, потрібен також додатковий медичний персонал, а його немає.

«По-перше, це медперсонал, який повинен працювати, плюс ситуація, яка складається навколо кисневої терапії, забезпечення киснем. І, відповідно, медикаментозне лікування теж необхідне», – перераховує він.

У МОЗ України визнають, що ситуація із завантаженістю лікарень і медиків в Україні вже стала критичною. Тому, крім розширення лікарень і збільшення кількості ліжок, чиновники планують просити допомоги іноземних медичних працівників у Всесвітньої організації охорони здоров'я.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Уряд запровадив «карантин вихідного дня». Що це і чому бізнес проти

Оригінал – на сайті телеканалу «Настоящее время», створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки»