Доступність посилання

ТОП новини

«Максимальна швидкість». Чи варто знімати швидкісні обмеження на українських дорогах?


Київ – Кабінет Міністрів пропонує підняти планку швидкісних лімітів на українських дорогах.

70 кілометрів на годину в населених пунктах по будь-яких вулицях та 80 кілометрів на годину у них же на дорогах із мінімум 6 смугами в обох напрямах. На магістралях дозволяється рух зі швидкістю 130 кілометрів на годину, на інших дорогах поза межами населених пунктів – 110. «Дивна ситуація: швидкісна дорога, обмеження 80–90, а в європейських країнах можна рухатися зі швидкістю 120–130 кілометрів на годину», – обґрунтувала наміри Кабінету Міністрів України Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Кабінет Міністрів пропонує таким чином підняти планку швидкісних лімітів на українських дорогах.

Щоправда, один із урядовців, голова МВС Юрій Луценко попереджає: якщо в містах дозволять швидкість максимум 110 кілометрів на годину, це призведе до катастрофи. Він нагадав: торік 15 тисяч людей було збито і доставлено в лікарні внаслідок ДТП через перевищення швидкості. Чи варто знімати швидкісні обмеження?

Трасою Київ – Бориспіль – зі швидкістю 130км/год

Кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока поїхала на магістраль, на якій дозволена зараз рекордна швидкість для українських автошляхів, і поцікавилася у інспекторів ДАІ та водіїв: чи більше на такій трасі аварій?

За оцінками водіїв, траса Київ – Бориспіль – найкраща в Україні. Зараз дозволена на ній швидкість – 130 кілометрів за годину. І майже всі машини їдуть саме з такою швидкістю. Незважаючи на це, каже даїшник Михайло, ДТП на його ділянці автомагістралі небагато, адже тут гарна освітлена дорога.

На автомагістралях України дозволяється рух зі швидкістю 130 км за годину. Однак для новачків за кермом – свої правила. Адже водіям зі стажем до 2 років можна їздити не швидше, ніж 70 км/год.

Але чи завжди дотримуються швидкісних обмежень новоявлені водії? Юрій нещодавно отримав права. Однак порушувати правила дорожнього руху він почав ще в автошколі. Разом з інструктором.

«Спочатку їздив повільно, а коли інструктор почав більш-менш мені довіряти, – навчив їздити 140 кілометрів на годину. Кожен порушує в Києві, адже їздити 60 кілометрів на годину нереально», – каже Юрій.

Стаж Євгена також менше від 2 років. Він запевняє, що нові дозволені швидкості – просто необхідні.

«Коли я закінчив курси водіння, наставник мені сказав, що потрібно 2 роки їздити не більше ніж 70 кілометрів на годину. Учитель наказав мені купити наклейку «70» на заднє скло авто. Я її купив, разом з батьками, але їздити по правилах не можу», – каже Євген.

Пішоходи ж, з якими я поспілкувалася, стурбовані. Вони кажуть: від швидкості руху автомобілістів залежить безпека і самих пішоходів, і водіїв.

Статистика

При підвищенні швидкості на 5% кількість ДТП із потерпілими збільшується на 10%, а число смертей в аваріях зростає на 20%, наводить офіційну статистику перший заступник міністра транспорту України Василь Шевченко.

«Деякі міжміські ділянки доріг потрібно переглянути. А в населених пунктах варто залишити обмеження в тих межах, які є. Адже пішохід має значно менше часу на реагування», – нагадує він.

«Швидкісна розкіш» для німців

На автобанах Німеччини швидкість не лімітована, на відміну від сусідньої Бельгії, де дозволяється їхати не більше ніж 120 кілометрів на годину, розповів німецький журналіст Володимир Медяний. Така «швидкісна розкіш» для німців зумовлена високою якістю тамтешніх доріг.

Людям категорично забороняється виходити на них, і стоять сітки, які стримують тварин. Якщо на автобані з’явилася людина чи собака, то автомобільне радіо відразу повідомляє, щоб водії на певному відрізку їхали обережніше. Оскільки автобани призначені для швидкісного руху, – на них забороняється виїжджати машинам, які не здатні їхати швидше за 60 кілометрів. Є також знаки, які забороняють на дві ліві смуги виїжджати тим авто, які не здатні їхати швидше від 90 кілометрів. Обмеження є на небезпечних ділянках, крутих поворотах і так далі.

Висока швидкість – метод боротьби зі стресом

35 кілометрів на годину по місту й не більше – це максимальна швидкість, яку дозволяє собі телеведучий Ігор Моляр, водій зі значним стажем. Міг би давити на газ сильніше, але пробки заважають.

За словами Ігоря, високі швидкості дозволяють українським водіям боротися зі стресом. Це – своєрідний антидепресант, особливо в умовах кризи: «Гроші є – дави на газ, грошей немає – читай знаки».

Водії, з якими спілкувалися наші кореспонденти, також зазначили: як не послаблюй швидкісні ліміти, але за нинішнього стану українських доріг швидше, ніж 30 кілометрів на годину, їздити іноді просто неможливо.

І справа не в засиллі раритетів, на кшталт «Жигулів» випуску сімдесятих років минулого століття. Проблема в тому, що подекуди водіям доводиться їхати як по мінному полю, минаючи ями.

З якою швидкістю Ви їздите
в середньому по місту і за
його межами? Ви за чи
проти зняття обмежень
швидкості на автошляхах
України?
Олександр, підприємець: Я їжджу зі швидкістю в межах 60–90 кілометрів на годину. У мене немає зайвих грошей. Та й більше по наших дорогах і не поїдеш.
Михайло, постачальник: Найбільше – до 80 кілометрів на годину. Я намагаюся не порушувати правила. Та й їздити зі швидкістю 100 кілометрів на годину, наприклад, на «Запорожці» – дуже небезпечно.
Дмитро, таксист: Залежно від дороги. На міжміських трасах – до 100 кілометрів на годину. Я за зняття обмежень швидкості, адже ми їздимо, як черепахи.
Олександр, таксист: До 80 кілометрів на годину зазвичай, а за містом – 100. Більшість водіїв були б щасливі, коли б по місту зняли усі обмеження «40», адже вони стоять повсюди без причин.
Андрій, таксист: 80–90 кілометрів на годину в місті. А по Бориспільській трасі за Києвом – 130–140 кілометрів на годину. На окремих ділянках можна було б і зняти обмеження швидкості.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG