Доступність посилання

ТОП новини

Грузинська опозиція планує протести після трагедії при демонтажі меморіалу


У Грузії частина опозиційних організацій планує провести сьогодні масову акцію протесту у зв’язку з трагедією у місті Кутаїсі. Там у суботу під час знесення однієї з конструкцій Меморіалу слави загинули двоє людей.

Організатори акції, яка має відбутися в Кутаїсі, заявляють, що притягти до відповідальності мають не лише тих, хто безпосередньо демонтував пам’ятник, а й представників влади.

Після трагедії президент Грузії Міхеїл Саакашвілі звільнив із посади губернатора регіону Імереті, до якого належить Кутаїсі. Правоохоронні органи затримали технічного директора приватної компанії, яка здійснювала підрив стометрової бетонної стели.

Про майбутній демонтаж було оголошено вже напередодні, і це викликало кілька хвиль різкої негативної реакції Росії, а слідом за нею і грузинської опозиції.

При цьому Міністерство закордонних справ Росії, заявляючи, що в Кутаїсі «по-варварському підірвали меморіал воїнам Великої Вітчизняної війни», замовчує, що меморіал після реставрації мають відновити.

Міністерство закордонних справ Грузії наголосило, що демонтаж стосується бетонної стели, яка перебувала в пошкодженому стані й ремонт якої визнали недоцільним, а головну частину меморіалу, зображення вершника, після реставрації встановлять в іншому місці.

На місці, де стояв меморіал, мають збудувати нове приміщення грузинського парламенту. Напередодні парламентарі вирішили, що парламент має працювати у двох найбільших містах країни. При цьому в Тбілісі залишаться засідання парламентських комітетів, а пленарні засідання перенесуть до Кутаїсі, що більш як за 200 кілометрів на захід від столиці Грузії.
XS
SM
MD
LG