Доступність посилання

ТОП новини

Голова НБУ отримає 7-річний термін на посаді


Національний банк України
Національний банк України

Київ – Збільшення терміну повноважень голови Національного банку України із 5 до 7 років, кількість його заступників – із 4 до 6, а Рада НБУ не матиме права застосовувати вето щодо рішень правління банку. Відповідний законопроект у першому читанні ухвалила в четвер Верховна Рада. Влада називає це оптимізацією законодавства у структурі НБУ, а опозиція – «поверненням до авторитаризму». На думку ж деяких фахівців, нинішні зміни позитивно вплинуть на роботу головного регулятора.

Законопроект про внесення змін до законодавства щодо Національного банку до Верховної Ради вніс Президент. Парламент ухвалив його у першому читанні. Цей документ підготовлений на виконання зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом.

Олексій Плотніков (Партія регіонів)
Головною метою нинішніх змін у структурі НБУ, за словами представника Партії регіонів Олексія Плотнікова, є намагання привести його до європейських норм. «Нинішні зміни дозволяють оптимізувати і структуру, і керівництво, і функціонування Нацбанку, так як це є у країнах Західної Європи. Це стандартна практика оптимізації законодавства», – зазначає регіонал.

Що ж до збільшення терміну повноважень голови НБУ, то Віктор Янукович мотивував це необхідністю уникнути збігу з терміном повноважень Верховної Ради та Президента.

НБУ стане керованішим?

Ігор Єресько
Представники ж опозиції називають нинішні зміни «авторитарними». За словами б'ютівця Ігоря Єреська, це дасть можливість уряду більше впливати на рішення Національного банку.

«Ціноутворення буде регулювати Національний банк разом із Кабінетом Міністрів – цього не можна робити, тому що не основна функція НБУ регулювати цінами. І ще один нюанс. Є органи, які безпосередньо керують Нацбанком, а є Рада НБУ, то її функції значно звужуються, а збільшуються ті функції, які безпосередньо виконують голова НБУ та його підлеглі. Тобто, контроль з боку суспільства зменшений», – каже б'ютівець.

«Валюта вимагає консерватизму»

Заступник голови правління НБУ Ярослав Солтис
Проте колишній заступник голови правління НБУ Ярослав Солтис каже, що нинішні зміни до законодавства не дають можливості урядовцям тиснути на Нацбанк. Що ж до збільшення терміну повноважень голови, то пан Солтис називає це позитивом.

«Чим довше працює голова НБУ, тим краще для грошової одиниці держави. І в Євросоюзі, і в США керівники центральних банків, а в Америці резервної системи, працювали довго і були не дуже молодими. Валюта вимагає стабільності і консерватизму. Я читав проект цього закону, і навіть більше дав би право, щоб Кабінет Міністрів в особі міністрів фінансів та економіки були б членами Ради НБУ, щоб вони знали задачі», – зауважив Ярослав Солтис.

Ухвалити в цілому зміни до законодавства про Національний банк парламентарії планують уже до кінця цієї сесії.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG