Доступність посилання

ТОП новини

Кому встановлять пам’ятник у Луганську – Катерині II чи козакам?


Ігор Саєнко
Ігор Саєнко

Луганськ – У Луганську презентували книжку «Минуле українського козацтва на Луганщині». Свої історичні нариси представив місцевий краєзнавець Ігор Саєнко. Він доводить, що на луганських землях ще задовго до царських колонізаторів селилися і вели господарство українські козаки. Книга стала приводом для продовження дискусій стосовного засновника міста і кому ставити пам’ятник у Луганську – запорожцям чи Катерині ІІ.

Книга «Минуле українського козацтва на Луганщині» невелика за обсягом – сто сторінок. Автор Ігор Саєнко каже, що намагався написати про козаків, їх устрій, військову і господарчу діяльність на території нинішньої Луганщини. Місцева влада, стверджує він, упродовж багатьох років робила луганців безбатченками, тому людям потрібно розповідати про їхню історію.
Керівник луганської археологічної спілки Олексій Бритюк


«Людям, яким це цікаво, які відчувають потребу знати своє коріння, і можливо, комусь бракує цих знань. Пропаганда – така дурнувата річ, що безглузді речі говоряться, а люди часто не знають, що поставити на противагу, щоб грамотно, розумно і доказово. Даю, так би мовити, ідеологічну зброю в руки українців»

Сучасні населенні пункти області – колишні козацькі зимівники

У кінці 17 на початку 18 століть на Луганщини селилися слобідські і запорозькі козаки. У книзі перелічуються усі відомі козацькі поселення. Зараз деякі з них – це селища і міста області. Зокрема, одне із селищ Луганська – Вергунку – пов’язують з історичною постаттю козаком Вергуном. Цей прибічник Івана Мазепи бував на луганських землях, говорить керівник луганської археологічної спілки Олексій Бритюк.

«На території Луганська були поселення запорозьких козаків – це Вергунка,, Кам’яний брід і Гостра могила. Тому ми можемо говорити, що місто почало існувати раніше, ніж Катерина II заснувала тут завод».

Отаман громадської організації «Східне Козацьке Військо України» Сергій Борисенко
У минулому році влада Луганська вирішила реконструювати один із центральних скверів, паралельно там вирішили поставити пам’ятник Катерині II. Російську імператрицю вважають засновницею міста, у 1795 році вона підписала указ про будівництво заводу на річці Лугань, де потім нібито утворилось поселення.

Представники козацтва обурені

Між тим деякі історики у бажаннях мерії побачили політичне рішення на догоду сусідній державі. Як можна шанувати царицю, яка знищила Запорозьку Січ і закріпачила козаків, обурюється отаман громадської організації «Східне Козацьке Військо України» Сергій Борисенко.

«Мабуть, козаки мають сказати, що такого не може бути, що тій цариці, яка знищила Січ, будується пам’ятник».

Козацькі організації заявляють про намір виступити з протестом проти встановлення в Луганську пам’ятника Катерині II. Тим часом громадськість звернулася у мерію з вимогою виділити у сквері землю під встановлення меморіалу іншим засновникам міста – Вергуну і Вирвидубу. Пам’ятний знак хочуть встановити за народні пожертви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG