Доступність посилання

ТОП новини

Кожен двадцятий у світі – шульга


13 серпня - Міжнародний день шульги (тобто лівшів), який відзначають, починаючи з 1992 року, за ініціативи Клубу шульг Великобританії. За підрахунками медиків, нині до 5 % людей у світі послуговується лівицею. Які особливості психіки ліворуких людей? Чим вони відрізняються від тих, у кого домінує права рука? Чим небезпечне переучування ліворуких дітей? Наскільки толерантним є ставлення до ліворуких людей у сучасному суспільстві: в Україні та за кордоном?

Із відомих людей ліворукими є Юлій Цезар, Біл Клінтон, Степан Бандера, Сергій Прокоф’єв, Святослав Вакарчук, Міла Йовович, Барак Обама.

У лівшів домінує права півкуля головного мозку, яка «відповідає» за інтуїцію і творчість, відтак, говорить психолог Наталія Матвієць, шульги, на відміну від правшів, емоційніші й вразливіші. Майже чверть усіх лівшів – діти, і їхня кількість з кожним роком зростатиме.

«Зараз лівшів набагато більше. Це діти нової цивілізації, а вони – інтуїти, діти-індиго. Вони сприймають світ не за законами соціуму, а за законами природи. І, звичайно, можуть зробити дуже тонкі маніпуляції руками («підкувати блоху» і т.д.), намалювати дуже красиво. Це творчі люди, бо вони черпають творчість напряму з природи, не переробляючи його в нашому біокомп’ютері, а точніше - розумі», - пояснює психолог.

Не можна переучувати ліворуких дітей

Ярина - переучена шульга. В повсякденному житті послуговується лівою рукою, лише пише правою. «Лівою рукою я ріжу ножем, відчиняю двері. Проте, коли я ставила вікна на балконі, навмисне зробила так, щоб вікно відчинялося в інший бік, бо мені так зручніше», - розповідає дівчина.

На прохання батьків, вчителька у школі переучувала Ярину писати «правильною» рукою. «В перших класах вчителька перед уроком мені склеювала пластирем пальці, потім бинтом прив’язувала ліву руку позаду за перекладину парти, щоб мені не хотілося писати лівою рукою. Я змушена була писати правою. Це погіршило мої оцінки. Учителька Надія Степанівна мені їх підвищувала – напевно, із жалості. Але я пам’ятаю, що тоді мені було це неприємно», - каже дівчина.

У маленького шульги, якого намагаються переучувати у дитячому садочку чи в школі, можуть з’явитися психоемоційні розлади, зазначає психіатр Анатолій Чуприков. Весела, життєрадісна дитина може стати сумною, пригніченою або ж навпаки - агресивною і дратівливою.

«У дитини можуть початися нічні страхи, її буде мучити безсоння. У крайніх випадках є навіть загроза епілептичних симптомів. На щастя, зараз суспільство з розумінням ставиться до лівшів. Але все одно намагаються переучувати, навіть у родинах лікарів», - розповідає психіатр.

Праворукий світ не пристосований для лівшів

Світом правлять праворукі, лівші ж змушені пристосовуватися під чужі їм правила гри, зазначає Ірина Григорович, голова оргкомітету Міжнародного дня шульги. За її словами, створені для праворуких людей годинники, фотоапарати, комп’ютерні миші, створюють незручності для шульг, ножі та ножиці – іноді навіть призводять до травматизму.

«В Україні вже виросло покоління дітей, яких не переучували в дитинстві в школі. І маленьким, і великим лівшам, в першу чергу потрібні прилади для нормального письма. Лівші, коли пишуть, вони ручку не тягнуть як правші, а штовхають її. Їм важко: болять пальці і вони не бачать, що вони пишуть. Цим діткам потрібні лінійки зі шкалою в інший бік, тригранні олівці, які легко тримати в руці, а також прості побутові речі. Зараз користуються попитом просто прописи для дітей-лівшів – це те, що ліворуким дітям вкрай потрібно», - зауважує Ірина Григорович.

Через свою надмірну вразливість, лівші потребують чуйного і навіть обережного до себе ставлення. Але у сприятливому емоційному середовищі розквітає їхній талант художників, акторів, письменників, адже серед шульг багато представників творчих професій, зазначає психолог Сергій Максименко.

«Головне те, що вони у своїх труднощах практичних самі себе творять. Вони більш креативні й творчі, оскільки вони завжди переборюють труднощі, які звичні для нашого загалу. Вони красиві, розумні й чутливі, як фотоплівка», - говорить психолог.

Половина із останніх 12 американських президентів - ліворукі

У 18-19 століттях у Сполучених Штатах Америки ліворукість вважалася вадою, ледь не формою інвалідності. До середини 20 століття лівшів затято переучували писати «правильною» правою рукою. Згодом відмовилися від цієї практики, і зараз психологи схиляються до того, що шульги – це не лише творчі особистості, але й непересічні лідери, здатні до неординарних рішень. Що й підтверджує велика кількість американських президентів-лівшів, повідомляє кореспондент Радіо Свобода у США.

Із останніх дванадцяти президентів, шість було ліворуких. Непропорційно багато, як підраховано, нобелівських лауреатів, письменників, митців було і є ліворукі. Це пояснюють частково тим, що наш світ пристосований до праворуких. Отож, від шульги вимагається більше життєвих, інтелектуальних та інших зусиль. І це сприяє успіхам. В США існує навіть Клуб ліворуких, де налагоджують свої зв’язки, видають місячний бюлетень і пропонують спеціальні знижки на товари для ліворуких.

За статистикою, 70% дітей, які мають складнощі у навчанні, це шульги. Як правило, вони пізніше, ніж праворукі однолітки, починають говорити. Їм складніше дається розв’язувати математичні рівняння.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG