Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівський комітет закликає Китай звільнити лауреата


Голова Нобелівського комітету Торбйорн Ягланд заочно вручив Нобелівську премію миру китайському дисиденту Лю Сяобо
Голова Нобелівського комітету Торбйорн Ягланд заочно вручив Нобелівську премію миру китайському дисиденту Лю Сяобо

Прага – Нобелівський комітет закликав Китай випустити Лю Сяобо, цьогорічного лауреата премії миру. Сьогодні в Осло на церемонії його представляв порожній стілець, адже китайський дисидент сидить у тюрмі. Проти присудження Лю Сяобо високої нагороди рішуче виступає Китай.

Це вдруге в історії Нобелівської премії, що ні лауреата, ні його представників не було на церемонії. Голова Нобелівського комітету Турбйорн Яґланд висловив жаль через те, що ні Лю Сяобо, ні його рідні не змогли приїхати до Осло: «Він перебуває у в’язниці на північному сході Китаю. Ні дружина лауреата, ні його найближчі родичі не змогли приїхати. Це свідчить про те, що нагорода потрібна і належна. Ми вітаємо Лю Сяобо з цьогорічною премією миру».

Голова Нобелівського комітету закликав Китай випустити лауреата з-за ґрат і наголосив, що він не зробив нічого поганого, «лише реалізував свої громадянські права».

«Він став справжнім символом, і в Китаї, і за кордоном ненасильницької боротьби за права в Китаї. Лю нагадує нам Нельсона Манделу», – зауважив Яґланд.

Дисидент попросив, щоб премію, яка становить півтора мільйона доларів, приурочили тим, хто загинув під час протестів на площі Тяньанмень у Пекіні у 1989 році.

Лю Сяобо
54 річний Лю Сяобо став відомим саме під час цих протестів. Письменник і колишній професор університету тоді відсидів два роки. Після виходу на волю знову виступив проти однопартійної системи Китаю, за що отримав три роки ув’язнення. У 2008 році Лю Сяобо став співавтором Хартії-08, що виступає за нову конституцію, незалежні суди і свободу слова. За це минулого року його засудили до 11 років тюрми.

У Пекіні наголошують, що Лю Сяобо намагався повалити державний лад і підірвати соціальну систему Китаю.

Міністерство закордонних справ КНР заявило, що рішення Нобелівського комітету не може представляти більшість народів світу.
Церемонію в п’ятницю бойкотували близько двадцяти держав, серед яких Афганістан, Іран, Казахстан, Пакистан і Росія.

Україна та Сербія спершу також планували не посилати своїх представників на церемонію, але під тиском критики правозахисників та Євросоюзу в останній момент послали своїх представників.
Диплом лауреата Нобелівської премії миру

Оскільки лауреат премії не зміг особисто отримати нагороду, диплом і медаль символічно лишили на його порожньому стільці

Біля китайського посольства у Норвегії протестували проти ув'язнення лауреати Нобелівської премії, Осло, 10 грудня 2010 року



  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG