Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині з допомогою поляків збудують «агромісто»


Луганськ – Жителів Луганщини забезпечуватимуть овочами, використовуючи досвід польського «агроміста» – це великий торговий центр з широким комплексом сільськогосподарських послуг, де організований оптовий продаж і тривале зберігання продукції. Щоб такий комплекс з’явився на Луганщині, до будівництва залучать польських фахівців. Потреба у такому об’єкті назріла вже давно, позаяк на Луганщині немає жодного овочесховища. А фермери та мешканці області позбудуться проблеми купувати привозну продукцію – не завжди свіжу і не завжди дешеву.

«Агромісто» має з’явитись в Луганській області вже наступного року, – сподівається заступник голови облдержадміністрації Едуард Лозовський. Він знайомий з польським досвідом продажу сільгосппродукції. Запевняє, що подібний агроцентр забезпечує магазини і ринки Варшави щодня високоякісними овочами та фруктами. При цьому, вони вирощені саме польськими фермерами, а не привезені з-за кордону. І така схема, каже посадовець, працює майже скрізь у Європі.

«Це такий великий майданчик, на якому знаходяться величезні сховища для овочів і фруктів, у тому числі і холодильники для довготривалого зберігання, де організований великий оптовий ринок, там знаходяться компанії з продажу насіння, з продажу сільськогосподарської техніки, з її ремонту. Загалом, це такий гіпермаркет, тільки для сільгоспвиробників», – пояснює заступник голови облдержадміністрації.

Луганські фермери мріють про овочесховище

Луганський фермер Геннадій Єлісєєв вирощуванням овочів займається останні три роки. Він єдиний, хто в області використовує дорогу, але ефективну технологію крапельного зрошування. Однак через відсутність спеціального сховища фермер змушений продавати вирощене майже одразу на полі.

«Зимою продукція постачається незрозуміло звідки, а нам немає де зберігати. Якщо б було сховище, ми могли б залишати на зберігання, а потім всю зиму постачати в торговельні мережі», – розповідає Геннадій Єлісєєв.

Будувати овочесховище справа недешева. Невеликий склад на 500 тонн обійдеться у 4 мільйони гривень, стверджує Геннадій Єліссєв. До того ж, окупається сховище досить довго.

«Агромісто» – знову пусті розмови?

Попри це в обласній адміністрації налаштовані оптимістично. Із появою «агроміста» керівництво області очікує зниження цін на сільгоспродукцію, а також збільшення зайнятості населення в сільському господарстві.

Ініціатори проекту розраховують на державний і обласний бюджети, а також шукатимуть інвесторів. Щоправда, декілька років тому в області вже планували створити сільгоспринки і боротися з перекупниками, але далі розмов справа так і не пішла.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG