Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині інспектують в’язниці


Луганськ – Цими днями на Луганщині перебуває голова Державної пенітенціарної служби України Олександр Лісіцков. Сьогодні він відвідає дві колонії – у Свердловську та Червонопартизанську. Напередодні ж голова пенітенціарної служби перевірив роботу колонії №15, що у місті Перевальську. Під час відвідин посадовець повідомив про тісну співпрацю свого відомства з громадськими організаціями щодо контролю за дотриманням прав людини у місцях позбавлення волі. Однак самі правозахисники кажуть, що ситуація в українських тюрмах лише погіршується.

Відкриття на території колонії церкви, невеличкий концерт і вручення амністованим посвідчень про звільнення. Таким був порядок денний відвідування цього виправного закладу. Крім того, голова Державної пенітенціарної служби оглянув продукцію, яку виробляють засуджені.

Продемонстрували гостеві і вміння вгамовувати масові заворушення. Роль бунтівників зіграли самі правоохоронці. А заспокоював розбишак за допомогою кийків спецзагін швидкого реагування. Дії своїх підлеглих Олександр Лісіцков оцінив високо, але сказав, що зупинятися на досягнутому не потрібно.
Правоохоронців вчать вгамовувати масові заворушення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


«Ми повинні знати що, коли і кому робити. Це наша особиста безпека і шляхи удосконалення можуть продовжуватися», – каже він.

Проти «перевихователів» порушено 50 карних справ

Побілені стіни та бордюри, свіжо засипані ями на дорозі – вочевидь, на високого начальника в Перевальській колонії №15 чекали заздалегідь. На питання кореспондента Радіо Свобода, чи проводить пенітенціарна служба позапланові перевірки, і які виявляються при цьому порушення, Олександр Лісіцков сказав: «Такі перевірки по Україні проводимо щотижня. За цими перевірками у нас проводяться оперативні засідання. На жаль, виявляємо масу недоліків і порушень».


За словами Лісіцкова, лише цього року проти працівників пенітенціарної служби порушено 50 карних справ, 10 працівників було засуджено. Також він заявив, що його відомство активно співпрацює з правозахисниками, зокрема через Громадську раду при Державній пенітенціарній службі.

Між тим, оптимізму посадовця не поділяє координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. Він має змогу спілкуватися із засудженими з усієї України.

«Жодних системних змін на краще щодо прав людини в пенітенціарній системі України не відбувається. Ми відзначаємо погіршення в таких сферах, як надання медичної допомоги засудженим, погіршення ситуації щодо незаконного насильства, тобто катувань, і жорстокого поводження і погіршення ситуації щодо залучення засуджених до рабської праці. Люди працюють щотижня по 70-80 годин і отримають 10-15 гривень на «отоварку», або на «ларьок», як вони кажуть. Вся решта, ця маржа, осідає у кишенях керівників пенітенціарної системи, починаючи з рівня керманичів колоній і аж до найвищого керівництва пенітенціарної служби», – розповідає Дмитро Гройсман.

Що ж до Громадської ради при Державній пенітенціарній службі, то вона з лютого цього року взагалі не збиралася, стверджує Дмитро Гройсман. До того ж, на його переконання, члени Громадської ради не мають достатніх повноважень, аби відстежувати ситуацію у тюрмах, зокрема і викривати випадки катувань. На думку правозахисника, в Україні необхідно створити незалежний орган з контролю за дотриманням прав людини, як він каже, у місцях несвободи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG