Доступність посилання

ТОП новини

Михайло Горбачов про пінг-понг Путіна-Медведєва та проблему ЄС


Колишній керівник Радянського Союзу, лауреат Нобелівської премії Михайло Горбачов, Брюссель, 13 жовтня 2011 року
Колишній керівник Радянського Союзу, лауреат Нобелівської премії Михайло Горбачов, Брюссель, 13 жовтня 2011 року

Брюссель – Євросоюз працює надто мляво, нинішня молодь добріша за колишню, а «пінг-понг» Путіна та Медведєва тільки нашкодить демократії, – вважає колишній керівник Радянського Союзу, лауреат Нобелівської премії Михайло Горбачов. Щойно він побував у Бельгії, де презентував свою нову книгу «Михайло Горбачов: пророк змін. Від холодної війни – до стабільного світу». На зустрічі першого і останнього радянського президента із європейською пресою побував і кореспондент Радіо Свобода. Михайло Горбачов відповів на декілька його запитань.

– Михайле Сергійовичу, як Ви сприймаєте дії дуету Путін-Медведєв? Складається враження, що він орієнтований на перебування при владі ще багато років, тож чи не є це відступом від демократичних принципів?

– Загалом, перший досвід свідчить, що так жити можна і терпіти можна, але великої перемоги від цього не вийшло. Гадаю, якщо хтось хоче продовжувати цей пінг-понг між Путіним та Медведєвим, то від цього постраждала б демократія. Багато людей у Росії вже не в захваті від цього тандему. Поживемо – побачимо.

– Яке Ваше ставлення до ідеї створення так званого «Євразійського союзу», нещодавно висунутої російським прем’єр-міністром Володимиром Путіним?

– Слід будувати нову Європу і з Заходу, і зі Сходу. Коли розпався Радянський Союз, усі наввипередки накинулися на пострадянський простір. Думали тільки про одне: побільше собі у НАТО, у ЄС набрати. При цьому не обміркували наслідків цього питання. Із розширенням Євросоюзу поспішили, а коли ухвалюються непродумані рішення, то згодом з’являються наслідки. Нинішній Євросоюз дуже мляво вирішує питання, бо дуже швидко приймають країни до свого складу. А кому насправді займатися побудовою цього простору? Загалом, слід створювати велику Європу, у якій із розумом та великою відповідальністю творилися речі, які не руйнували б вікових та етнічних традицій, зв’язків... Я вважаю, що єдину Європу без участі Росії та Сполучених Штатів не побудують.

– Коли Ви керували Радянським Союзом, то обрали демократизацію своєю головною метою. Говорячи про нинішню Росію, чи має вона шанс продовжити процес демократизації?

– Безумовно. Знаєте, Росія – країна перехідного характеру. Ще багато треба змінити, щоб створити життя, гідне її людей. Вони заслуговують цього, бо пройшли та витримали важкі випробування. Коли особливо важко, то у деякій частині населення лунають голоси: «треба Сталіна!», або «треба твердої руки!». Я ж вважаю, що нам потрібна тверда й ефективна демократія. Нині ми тільки посередині шляху, може трішки далі. Нам слід ще багато пройти, щоб таким чином облаштувати й створити демократичну країну.

– В одному з бельгійських університетів у місті Льєж Ви презентували нову книгу. А далі – турне Канадою та США. Якщо говорити про молодь, із якою Ви багато спілкуєтеся, яку головну річ вона повинна засвоїти?

– Здавалося б, молодь мала б лізти у бійку, адже молодим це притаманне. А вони нині турбуються про те, щоб не опинитися на порозі якихось зіткнень. Це дуже важливий настрій, який панує серед молоді: мирно, з орієнтацією на здобуття освіти, співробітництво, відкритість держав щодо молодіжних обмінів. Це треба вітати й заохочувати. Я б передав від себе молоді: будьте серйозними, відповідальними і попри свій молодечий азарт не забувайте про головне: нам слід зберегти й відбудувати світ. Нам треба жити у цьому світі й співпрацювати. Саме молодь може у цьому зробити багато.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG