Доступність посилання

ТОП новини

Янукович ближчим часом подасть на ратифікацію зону вільної торгівлі СНД – урядовець


Президент Віктор Янукович «ближчим часом» направить до Верховної Ради на ратифікацію договір про створення зони вільної торгівлі кількох держав-учасниць СНД, заявив у четвер урядовий уповноважений із питань співпраці з Росією, державами-учасницями СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об’єднаннями Валерій Мунтіян.

Цей договір Міністерство закордонних справ уже направило до Адміністрації Президента, отримавши його з Міністерства економічного розвитку і торгівлі, сказав урядовець в ефірі радіо «Ера FM».

Іще в листопаді минулого року в Мінекономрозвитку повідомили, що уряд ініціює ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі з країнами-учасницями СНД і схвалив законопроект про це; те повідомлення помилково сприйняли тоді так, ніби угоду вже передали на ратифікацію до Верховної Ради.

Договір про зону вільної торгівлі в межах СНД підписали в жовтні минулого року 8 країн-учасниць СНД з 11. Прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив тоді, що цей договір передбачає низку вилучень із режиму вільної торгівлі, зокрема, на цукор, нафту і газ, які передбачають скасувати з часом.

Опозиція звинувачувала тоді прем’єра в зраді національних інтересів.

Натомість і прем’єр, і Президент заявляли тоді, що цей договір не перешкоджатиме євроінтеграції України, зокрема, створенню зони вільної торгівлі України і ЄС.

Як повідомляв уповноважений уряду з питань європейської інтеграції Валерій Пятницький, це дуже різні угоди: «з ЄС – цивілізаційна, в СНД – всього лише рамкова», яка стосується тільки торгівлі товарами та передбачає лише базові речі, як-то нестягнення мит, і то з винятками.
XS
SM
MD
LG