Доступність посилання

ТОП новини

Аргументи «за» і «проти» воєнного втручання в Сирії


На Заході бояться не лише наростання громадянської війни в Сирії, але й розширення конфлікту
На Заході бояться не лише наростання громадянської війни в Сирії, але й розширення конфлікту
Прага – На тлі розширення у п’ятницю Євросоюзом санкцій проти сирійського режиму Башара Асада дехто у світі ставить питання, щоб застосувати військову силу для зупинення бійні в Сирії. Там загинуло вже понад 8 тисяч мирних громадян, аргументують необхідність застосування військових методів проти режиму Башара Асада його противники у світі. Щоправда, є й застережливі голоси, включно зі США, котрі попереджають, що варто, насамперед, подумати про «непередбачувані наслідки» військового втручання в Сирії. А такі країни, як Росія, Китай, Іран – взагалі проти будь-якого втручання у справи нинішнього режиму Дамаска.

Американський сенатор-республіканець Джон Маккейн – один із провідних голосів США на користь воєнного втручання в Сирії. «До чого я закликаю саме коаліцію, не лише США окремо, а коаліцію країн-однодумців, включаючи деякі близькосхідні держави на кшталт Катару, Об’єднаних Арабських Еміратів та інші – об’єднаймося і задіймо авіацію. Бо це єдиний спосіб, як зупинити танки й артилерію. Різня і нерівне протистояння в Сирії триває».

Сирійська національна Рада – організація, що представляє сирійську опозицію – закликала, щоб світ озброїв опозиційний опір режимові Асада. Щоправда, на сьогодні жоден уряд у світі не погодився публічно підтримати це, хоча Саудівська Аравія та Катар назвали це «чудовою пропозицією».

В основі аргументів за військове втручання в Сирії – моральна відповідальність у світі за захист прав людини. Але деякі експерти кажуть, що силове втручання може викликати опір, бо на Заході пам’ятають труднощі НАТО в Боснії та в Косові.

Міністр оборони США: Авіаційні удари по Сирії ризиковані

Леон Панетта, глава Пентагону, дещо охолодив голови сенаторів США, котрі виступають за військове вирішення проблеми режиму Башара Асада. Він нагадав, що Дамаск має, переважно у містах, сучасні системи протиповітряної оброни, що може викликати сильні руйнування і людські жертви під час авіаційних ударів. «Люди, які закликають до воєнних дій в Сирії, повинні насамперед розуміти, куди веде таке застосування військ», – зауважив Панетта.

На Заході бояться не лише наростання громадянської війни в Сирії, але й розширення конфлікту, коли за Башаром Асадом стоять Росія, Китай та Іран.

Тому сьогодні поки що жоден уряд у світі не закликав до воєнного втручання в Сирії. Поки що йдеться про санкції та посилення дипломатичного тиску на Дамаск. Раніше цього тижня Рада безпеки ООН підтримала заявою план мирного врегулювання посланця ООН та Ліги арабських держав Кофі Аннана. А міністри закордонних справ ЄС схвалили у п’ятницю розширення санкцій проти режиму в Сирії, включно з розширенням списку нев’їзних до ЄС членів родини Асада, зокрема, його матері, дружини, сестри та невістки, а також чиновників із Дамаска, та замороженням їхніх активів у Європі. Раніше ЄС наклав санкції на понад 150 сирійських компаній та установ, що пов’язані з режимом Асада і його політикою насильства.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG