Доступність посилання

ТОП новини

Сили ЄС ударили по піратах на березі Сомалі


Військово-морське протипіратське об’єднання Євросоюзу біля берегів Сомалі здійснило сьогодні повітряну операцію проти підозрюваних баз піратів на узбережжі Сомалі, повідомив речник координатора зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон Майкл Манн.

Даних про жертви в перебігу акції, що відбулася в регіоні Ґалмудуґ у центральній частині Сомалі, наразі немає.

За словами речника, нинішня акція є елементом «всеохопного підходу» до боротьби проти піратства.

Минулого місяця Європейський Союз продовжив термін своєї протипіратської військово-морської місії біля берегів Сомалі і розширив її мандат, який тепер дозволяє переслідувати піратів не тільки на морі, а й на березі Сомалі. Як вирішили міністри оборони країн ЄС, кораблі місії матимуть за свої цілі і судна піратів, і їхні берегові бази.

Головні цілі місії Військово-морських сил Європейського Союзу в регіоні Сомалі – операції «Аталанта» (EU NAVFOR Somalia – Operation ATALANTA), що була започаткована наприкінці 2008 року, – захист суден Світової продовольчої програми, які доставляють гуманітарну допомогу до Сомалі, і суден Місії Африканського Союзу в Сомалі, а також протидія піратству біля берегів цієї країни і супровід суден, які прямують небезпечним регіоном.

У місії взяли участь наразі 27 країн, із них 23 країни-члени ЄС і 5 із-поза меж Євросоюзу, серед них і Україна, представлена одним штабним офіцером.
XS
SM
MD
LG