Доступність посилання

ТОП новини

ЄС погодився на відновлення прикордонного контролю в «шенгені»


Країни-члени Європейського Союзу і учасниці Шенгенської зони без прикордонного контролю на внутрішніх кордонах домовилися сьогодні, що можуть відновлювати такий контроль на значно легших умовах, ніж досі.

Як повідомили представники Данії, яка зараз головує в ЄС, учасники зустрічі, міністри внутрішніх справ цих країн, погодилися на такий крок одноголосно.

Рішення дозволятиме 26 країнам-учасницям Шенгенської зони відновлювати прикордонний контроль на внутрішніх кордонах усередині цієї зони на термін до одного року, посилаючись на «надзвичайні обставини». При цьому до таких обставин на вимогу Франції і Німеччини включили й проблеми, пов’язані з нелегальною імміграцією.

Комісар ЄС із внутрішніх справ Сесілія Мальмстрем, яка виступала проти зміни, заявила, що «розчарована» нинішнім рішенням.

А президент Європейського парламенту Мартін Шульц назвав рішення міністрів «контрпродуктивним» і пообіцяв боротися з ним.

Досі країни-учасниці «шенгену» мали значно обмеженіші можливості для тимчасового відновлення прикордонного контролю на внутрішніх кордонах. До нього, зокрема, вдавалися окремі країни на час великих спортивних чемпіонатів, щоб зупиняти на кордоні відомих уболівальників-хуліганів.
XS
SM
MD
LG