Доступність посилання

ТОП новини

У Росії цензуруватимуть інтернет


Російські парламентарі ухвалили закон, який має на меті запровадити цензуру в інтернеті. Він має дати змогу державним органам у позасудовому порядку закривати доступ до певних сайтів. Прихильники нових правил запевняють, що таким чином суспільство захищає дітей і підлітків від небезпечних для них сайтів. Тим часом правозахисники та представники інтернет-спільноти вважають, що це – лише перший крок до знищення політичного «інакодумства».

У тому, що новий закон буде ухвалено, мало хто сумнівався. Перше читання в нижній палаті парламенту, Державній думі, відбулося в п’ятницю, а в середу він був уже ухвалений повністю. Після ухвалення і в верхній палаті Федеральних зборів Росії, Раді федерації, і підписання закону президентом очікується, що він набуде чинності у листопаді..

Протести російської Вікіпедії, яка закрила свій сайт на добу, також нічого не дали. Провладні партії були єдині у тому, що молодь потрібно захищати від «шкідливого контенту», заявив прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв.

Потрібно поважати елементарні права і свободи людей, включно з правом на інформацію, а з другого боку з правом на захист від шкідливого контенту
Дмитро Медведєв
«Мережа повинна бути вільною. Вона повинна керуватися набором правил, які людство ще тільки має випрацювати. Це – найскладніший процес. Бо з одного боку, не можна все зарегулювати, а з іншого – не можна все залишити поза легальним полем. І по-третє, потрібно поважати елементарні права і свободи людей, включно з правом на інформацію, а з другого боку – з правом на захист від шкідливого контенту», – заявив керівник російського уряду, пояснюючи принципи, якими керується влада.

Зміни до Закону «Про інформацію» були представлені як захист від дитячої порнографії, пропаганди насильства та самогубств. Проте критики цензури говорять, що з новим законом буде легше закривати й інші сайти, з чиїм змістом у влади можуть виникнути розбіжності у поглядах.

Чітких правил немає?

За словами популярного блогера Антона Носика, закон прописаний так, що його можна використовувати проти будь-кого.

Те, що прописано в цьому законі – цензура в чистому вигляді. Під роздачу може потрапити величезна кількість ресурсів взагалі не мають стосунку до забороненого контенту
Антон Носик
«Те, що прописано в цьому законі – цензура в чистому вигляді. Під роздачу може потрапити величезна кількість ресурсів взагалі не мають стосунку до забороненого контенту. У законі немає виразних правил гри, чітко не сказано, якого роду інформація потрапить під заборону, а якого - ні. Немає пояснення, що робити, якщо тебе внесли до реєстру помилково ... Навіть прихильники закону визнають, що до нього є питання», – сказав блогер в інтерв’ю Російській службі Радіо Свобода.

Російські оглядачі пов’язують швидке ухвалення поправок до Закону «Про інформацію» із загальним наступом на можливі прояви протесту в громадянському суспільстві та вимогою влади до недержавних організацій, які отримують фінансування з-за кордону, реєструватися як «іноземні агенти». Критики говорять, що влада побоюється, щоб Інтернет не став засобом для організації масових протестів у Росії, подібних до тих, що прокотилися минулого року країнами Північної Африки.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG