Доступність посилання

ТОП новини

Слідство: уряд Японії винен у тому, що замовчував ризики розвитку атомної енергетики


В Японії сьогодні оприлюднюють висновки слідчої групи, яка займалася розслідуванням обставин аварії на АЕС «Фукусіма-1», що сталася у березні минулого року.

За даними слідчої групи, компанія-оператор досі не йде з ними на повноцінну співпрацю і, як вони підозрюють, применшує реальну суму понесених втрат.

У звіті також йдеться про те, що наслідки катастрофи на «Фукусімі-1» погіршив недбалий менеджмент на цій АЕС. Окрім того, слідчі звинувачують уряд та регулятора – Національну агенцію з ядерної безпеки, – які, згідно зі звітом, позиціонували ядерну енергетику як абсолютно безпечну та замовчували можливі ризики.

У попередньому звіті, оприлюдненому у грудні, йшлося про те, що уряд і компанія-оператор виявилися не готовими до стихійного лиха, яка мало місце у ті дні і призвело до вибуху на станції, – цунамі та землетрусу.

Окрім того, зазначалося у грудневому звіті, недосконалим було й аварійне планування АЕС.

Раніше цього місяця у Японії також оприлюднили дані незалежної слідчої комісії, яка вказала, що аварія на «Фукусімі» «була результатом змови між урядом, регуляторами та Токійською енергокомпанією».
XS
SM
MD
LG