Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Пакистану викликає прем’єра через справу проти президента


Раджа Первез Ашраф, архівне фото
Раджа Первез Ашраф, архівне фото
Верховний суд Пакистану викликав сьогодні прем’єр-міністра країни Раджу Первеза Ашрафа на 27 серпня, щоб той пояснив, чому так і не вжив заходів на вказівку цього Суду звернутися до Швейцарії з проханням поновити справи проти президента Асіфа Алі Зардарі за звинуваченням у корупції.

При цьому суд висловив жаль, що прем’єр не зробив цього в відведений йому до вчора час.

Радник прем’єра Фавад Чаудгрі, зі свого боку, повідомив, що Раджа Первез Ашраф поінформований про нинішнє рішення Верховного суду і проведе консультації з політичними союзниками, перш ніж ухвалить якесь рішення.

Учора збіг уже далеко не перший із кількох встановлених Верховним судом двотижневих термінів, коли Ашраф мав відзвітувати про виконання припису поновити справи проти Зардарі, але голова уряду так і не виконав його.

Оглядачі припускають, що Верховний суд може через це усунути Ашрафа з посади, як він це вже зробив позаминулого місяця. Тоді Верховний суд усунув із посади попереднього прем’єра Юсафа Разу Ґілані, звинувативши його в неповазі до суду, яка виявилася в тому, що й Ґілані кілька разів відмовився звертатися до Швейцарії щодо справ проти Зардарі, посилаючись на імунітет чинного голови держави від судових переслідувань.

Минулого тижня Верховний суд, який у Пакистані виконує також функції конституційного суду, визнав неконституційним ухвалений минулого місяця парламентом закон, за яким найвищі державні урядовці не можуть бути звинувачені в неповазі до суду. В парламенті має більшість очолювана Зардарі Пакистанська народна партія, до якої належать і Ашраф та Ґілані.

Уряди Пакистану опираються спробам Верховного суду домогтися поновлення справ проти президента вже понад два роки.

Президент Асіф Алі Зардарі заперечує звинувачення в корупції як політично мотивовані. Ці звинувачення свого часу висунули проти нього в Швейцарії, заявляючи, що він відмивав хабарі через швейцарські банки. Вони стосуються 1990-х років, коли його дружина, небіжчиця Беназір Бгутто, була прем’єр-міністром Пакистану. Справи в Швейцарії закрили, коли 2007 року попередній президент Пакистану генерал Первез Мушарраф видав указ про амністію низки політиків та урядовців, звинувачуваних у корупції. 2009 року Верховний суд Пакистану скасував цей указ, але на той час Зардарі вже став президентом.
XS
SM
MD
LG