Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС розкритикували законопроект про «пропаганду гомосексуалізму» в Росії


Катрін Аштон, архівне фото
Катрін Аштон, архівне фото
Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон висловила в середу стурбованість із приводу законопроекту про «заборону пропаганди гомосексуалізму серед неповнолітніх», що його Державна дума Росії схвалила минулого тижня в першому читанні.

Як мовиться в її заяві, втілення цього закону може посилити дискримінацію щодо сексуальних меншин і обмежити їхню свободу висловлювання і свободу зібрання.

Державна дума, нижня палата парламенту Росії, схвалила минулого тижня в першому з трьох читань суперечливий законопроект про «заборону пропаганди гомосексуалізму серед неповнолітніх», за який проголосували 388 присутніх депутатів, проти був один і один утримався.

Законопроект має на меті заборонити дії, які можуть бути сприйняті як «пропаганда гомосексуалізму серед неповнолітніх», наприклад, гей-паради, які можуть побачити неповнолітні, чи публічне поширення інформації про життя гомосексуальної спільноти. Пропоновані штрафи за порушення можуть сягати для окремих осіб 5 тисяч рублів (понад 1350 гривень), а для організацій – 500 тисяч рублів (понад 135 тисяч гривень).

Для набуття чинності законопроект має пройти три читання в Державній думі, бути схваленим у верхній палаті Федеральних зборів Росії, Раді федерації, і отримати підпис президента Володимира Путіна.

Подібні закони вже існують на регіональному рівні в низці регіонів Росії, зокрема, в місті Санкт-Петербурзі. Вони вже викликали різку критику правозахисників і міжнародної спільноти. Тепер же цю заборону хочуть запровадити по всій Росії. Прихильники законопроекту серед законодавців, урядовців, а також у першу чергу в Російській православній церкві стверджують, що гомосексуалізм не відповідає традиційним російським цінностям.

Гомосексуалізм перестав бути кримінальним злочином у Росії ще 20 років тому, але в російському суспільстві досі досить сильна гомофобія.
XS
SM
MD
LG