Доступність посилання

ТОП новини

Британські депутати хочуть більшої зарплати


Будівля парламенту, Лондон, 12 травня 2009
Будівля парламенту, Лондон, 12 травня 2009
Лондон – Британські депутати вважають, що зарплату їм треба підвищити. Тема викликала палкі суперечки, бо чимало британців вважає, що теперішніх майже шести із половиною тисяч євро на місяць плюс різні грошові відшкодування і так чимало. На тлі оголошеного режиму бюджетних скорочень заступник прем’єр-міністра країни заявив навіть, що він особисто відмовився б від «надмірного підвищення».

У британському парламенті лунає сміх і веселощі навіть у найнапруженіші години роботи, як, наприклад, на засіданні у середу, коли прем’єр відповідав на запитання депутатів. За цю та іншу законотворчу роботу й виконання обов’язків у округах британський парламентарій отримує базову плату 6 470 євро на місяць. Це удвічі більше від середньої зарплати працівників пожежної служби чи, наприклад, персоналу в лікарнях. Але депутати вважають, що вони заслуговують на ще більше. І тепер у них з’явився шанс.

Незалежний орган, який наглядає за діяльністю парламенту, виробив пропозиції, що передбачають зростання окладу депутатів на 11%. Цифра нібито не астрономічна. У разі схвалення британський депутат отримуватиме приблизно стільки, скільки парламентарій у Німеччині – близько 7 з половиною тисяч євро на місяць.

Але той факт, що британські депутати можуть підняти собі зарплату тоді, коли уряд постійно скорочує бюджетні видатки, змусив заступника прем’єр-міністра Ніка Клеґа заявити, що він особисто не погодився б на занадто велике підвищення.

«Рівень життя мільйонів людей у Британії останнім часом опинився під безжалісним тиском. Ми вимагали від інших працівників бюджетного сектору в школах, в лікарнях обмежити зростання зарплатні лише на 1%. Але депутати будь-якого рівня є працівниками бюджетного сектору. Вони служать суспільству, і гроші отримують від платників податків. Тому буде дуже важко або й неможливо пояснити громадськості, чому зараз депутатам має бути зовсім не так, як їхнім виборцям», – скромно сказав Клеґ, який отримує набагато більше за пересічного депутата. Адже він, окрім того, що сам член парламенту, ще й має міністерську посаду.

Крім місячної зарплати, отримують гроші на утримання кабінету й секретаріату…

Іншою обставиною, яка обурить, напевне, багатьох виборців, буде та, що британські депутати, крім місячної зарплати, отримують гроші на утримання кабінету й секретаріату, на додаткове житло у Лондоні й ще чимало інших виплат й відшкодувань, які можуть сягати десятків і сотень тисяч на рік.

Подібними можливостями користуються, зокрема, італійські парламентарії, які на додаток до своїх понад 5 тисяч євро на місяць одержують ще й добових майже 4 тисячі на місяць. Це робить депутатів парламенту Італії одними з найбільш високооплачуваних.

Британці люблять наголошувати, що їхня парламентська система – одна з найстаріших і одна з найкращих у світі. Але навряд чи виборці будуть задоволені, якщо вона стане однією з найкоштовніших.

Прем’єр-міністр Дейвід Камерон, коментуючи питання, вже сказав, що, на його думку, парламентські витрати треба не збільшувати, а зменшувати. Найближчим часом британці побачать – наскільки заяви політиків та їхні дії узгоджуються.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG