Доступність посилання

ТОП новини

У суботу переодягнена «УПА» спалить «польське село»


Спорудження макету польського села біля міста Радимно, яке палитимуть «бандерівці», 15 липня 2013 року
Спорудження макету польського села біля міста Радимно, яке палитимуть «бандерівці», 15 липня 2013 року
В суботу, 20 липня, поблизу міста Радимно, що в південно-східній Польщі, згорить «польське село». Палитимуть його «вояки УПА».

У такий спосіб Товариство історичної реконструкції з міста Перемишля та влада Радимна вирішили відзначити 70-і роковини Волинської трагедії. З цією метою організатори спорудили макет волинського села й підготували театралізоване дійство, в якому братимуть участь приблизно 200 осіб. На думку реконструкторів, захід допоможе пересічним полякам більше дізнатися про трагічні події 1943 року на Волині, як їх офіційно бачать у Польщі.

Ідея реконструкторів обурила Об’єднання українців Польщі (ОУП). Ця організація звернулася з листом до органів місцевого самоврядування в Підкарпатському воєводстві, в якому закликає скасувати захід. ОУП кваліфікує реконструкцію як розбурхування негативних емоцій у польському суспільстві та зловживання трагедією поляків і українців.

Об’єднання протестує проти того, що театралізоване спалення польського села відбуватиметься на землях, де в 1944–1947 роках відбувалися масові злочини, скоєні проти польських громадян української національності. У листі ОУП наголошується на тому, що в сорокові роки у селах навколо Радимна було вбито багато українців (в одному тільки селі Малковичі 116 осіб).

В інтерв’ю Радіо Свобода голова ОУП Петро Тима сказав: «Цей захід зміцнюватиме негативний стереотип українця в Польщі. Підкарпаття – це не Волинь, українсько-польські відносини, українсько-польський конфлікт у цьому регіоні виглядав інакше, ніж на Волині. Як показують дослідження істориків, зокрема польських, на Підкарпатті більше жертв було з українського боку. На жаль, в публічному дискурсі ці жертви не присутні. Про них знає місцеве українське населення, знають історики. Натомість, як показує ця реконструкція, про це не хоче знати ні місцеве самоврядування, ні організації, які займаються історичним минулим. Треба прямо сказати, що ця так звана реконструкція – це маніпулятивний проект».

Петро Тима нагадав, що позиція очолюваної ним організації не є винятковою. Ідею реконструювати Волинську трагедію, каже Тима, негативно оцінила низка відомих поляків, зокрема радник польського президента професор Томаш Наленч. Відомий польський історик професор Анджей Пачковський сказав, що відтворювати Волинську трагедію – це наче відтворювати спалення в’язнів концтабору в крематорії.

Тим часом, як повідомляють польські ЗМІ, організатори реконструкції в Радимні не збираються її скасовувати. Мер міста Веслав Пірожек говорить, що він здивований розголосом, який виник навколо фінансованого містом заходу.
XS
SM
MD
LG