Доступність посилання

ТОП новини

У Нікополі вшановують пам’ять загиблих від підриву «Дніпрогесу»


Запорізька гідроелектростанція
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Запорізька гідроелектростанція (архівне відео надане з фондів Запорізької обласної державної телерадіокомпанії)

Сьогодні ввечері у Нікополі на Дніпропетровщині вшановують пам’ять загиблих під час підриву греблі «Дніпрогесу». Громадськість Нікополя зібралась в старій частині міста, біля пам’ятного знаку «Жертвам політичних репресій в Україні». Акція розпочалась з поминальної служби.

За даними організаторів, рівно 72 роки тому, 18 серпня 1941 року, на виконання наказу Сталіна, підрозділом НКВС було підірвано греблю «Дніпрогесу». Про підрив греблі не було попереджено ні населення й установи міста Запоріжжя, ні населення інших міст і сіл, розташованих на берегах нижче за течією Дніпра, зокрема Нікопольщини, ні навіть командування Південного фронту, відступаючі військові частини якого переправлялись через Дніпро та були розташовані у дніпровських плавнях.

В результаті вибуху 20 тонн вибухівки в греблі з’явився пролом: гігантська хвиля води з великою швидкістю пройшлася плавнями Великого Лугу і забрала життя у понад 120 тисяч людей – мешканців прибережних міст і сіл, біженців, поранених з медсанбатів, військових. Знищення греблі лише полегшило німцям, які рвалися до Донбасу, переправитись через обмілілий Дніпро та ускладнило евакуацію, зазначають організатори акції.

Сучасні дослідники твердять, що жодних підстав для підриву греблі в той час не було, оскільки німецькі частини форсували Дніпро в районі Дніпропетровська та південніше Запоріжжя, а їхні основні сили підійшли до Запоріжжя лише через півтора місяця. Упродовж 40 років радянська влада, намагаючись приховати цей злочин, офіційно заявляла, що «Дніпрогес» знищили німці.
XS
SM
MD
LG