Доступність посилання

ТОП новини

Азартна гра Меркель з Януковичем на руку Путіну (європейська преса)


У Європі змушені були визнати у вівторок, що, незважаючи на оптимізм у ЄС, насьогодні звільнення Юлії Тимошенко не відбулося і проблема підписання угоди про асоціацію з Україною зависла на відстані місяця до саміту «Східного партнерства» ЄС у Вільнюсі. Провал цього саміту, як кажуть експерти, не матиме негативного випливу на політичну кар’єру канцлера Німеччини Анґели Меркель, котра ставить чи не головною умовою підписання угоди з Україною саме звільнення з ув’язнення головного політичного ворога Януковича. Але, як попереджають аналітики, «якщо фактично Меркель програє в азартну гру з Януковичем, то Росія вийде з цього переможцем». Дехто в Європі вже заговорив про план «Б» щодо України – відкладення переговорів із Києвом до завершення виборів президента у 2015 році.

Брюссельська EUObserver інформує про певне розчарування в ЄС щодо проблеми України. Доповідь посланців Європарламенту Пата Кокса і Александра Квасневського у вівторок у Страсбурзі показала, що «16 місяців роботи місії та 22 візити її членів до України» не допомогли звільнити Юлію Тимошенко. Місію продовжено. Питання про можливість підписання угоди про асоціацію з Україною 28-29 листопада на саміті «Східного партнерства» ЄС у Вільнюсі відкладене до 18 листопада. Хоча, як мовиться в матеріалі, в ЄС зберігають оптимізм, переконуючи, що Тимошенко відпустять на лікування до Німеччини ще до саміту ЄС у Вільнюсі.

Польський оглядач Роберт Белецький пише на сторінках Rzeczpospolita, що «покер Меркель з Януковичем» наочно ілюструє: «звільнення Юлії Тимошенко залежить від того, хто виявиться твердішим переговірником: канцлер Німеччини чи президент України». Чи не таким є пояснення Белецьким і скромної невдачі місії Кокса та Квасневського, що мусив констатувати у вівторок Європарламент. Ключовою є роль Німеччини у цій справі, як пише польський експерт. Меркель не згодна з пропозицією Януковича щодо тимчасового відрядження ув’язненої в Україні Тимошенко на лікування до Німеччини. Експерти також кажуть, що «для Меркель важливо підписати угоду з Києвом, щоб лише протидіяти дедалі більшому випливові авторитарного режиму Путіна у Східній Європі». «Але, – як наголошують вони, – канцлер не має ясного бачення доцільності стосунків між Києвом та Брюсселем». Белецький також наголошує, що «у грі з Януковичем Меркель має сильніші карти і наслідки саміту ЄС у Вільнюсі не загрожують її політичній кар’єрі, хоча наслідки переговорів з Брюсселем будуть мати вирішальне значення для політичного майбутнього президента Януковича». Тим часом, як пише автор аналізу, російський президент Володимир Путін використовує проти України не лише палицю, а й морквину, бо запропонував одному з наближених до Януковича олігархів, Дмитрові Фірташу, дешевий газ. Але поки що не видно, що це може змінити євроінтеграційні плани Януковича, резюмує Белецький.

Відома західна журналістка Джуді Демпсі також вважає на сторінках CarnegieEurope.EU, що азартна гра Німеччини з Україною буде мати «великі наслідки для ЄС і політики Росії в Україні». Ясно, що канцлер Меркель накладе вето на нову угоду про асоціацію ЄС з Україною, якщо президент Віктор Янукович не вирішить справи зі звільненням з ув’язнення Юлії Тимошенко, вказує Демпсі. Але буде суперечливо, як вважає оглядач, коли Київ все ж піде на виконання всіх умов ЄС, окрім звільнення Тимошенко. «Як Меркель відповість тоді?» – запитує Джуді Демпсі. Автор резюмує: «Фактично, якщо Меркель матиме перебір у цій грі, це означатиме перемогу Росії».

Вже згадана Rzeczpospolita цитує польського євродепутата Яцека Саріюша-Вольського, котрий вже не виключає все більшої реальності плану «Б» для України: повернення до переговорів щодо програми «Східного партнерства» лише з новим президентом України, котрий стане відомим після виборів 2015 року.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG