Доступність посилання

ТОП новини

У місії ОБСЄ наголошують, що не мали інцидентів із росіянами в її складі


Майкл Боцюрків, архівне фото
Майкл Боцюрків, архівне фото

Усі росіяни, які працюють у складі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні на сході держави, є професіоналами, і керівництво місії жодного разу не мало з ними проблем, заявив сьогодні в інтервʼю Радіо Свобода речник СММ ОБСЄ Майкл Боцюрків.

«Ми маємо 18 спеціалістів із Росії. Але це – загальна кількість росіян із місії спостерігачів чисельністю близько 270 спеціалістів. Ми справді маємо деякі обмеження: жодна країна не може надсилати більше ніж 10 відсотків від усього складу спостерігачів у місії, це важливо для зваженості», – розповів він.

За словами Боцюрківа, кожен член моніторингової місії перед початком роботи підписує положення про правила поведінки, і на будь-яке порушення цих правил в ОБСЄ негайно реагують. «Крім того, ці люди працюють у команді, а не поодинці. Донині в нас не було жодного інциденту, пов’язаного зі спостерігачами з Росії. Вони працюють дуже професійно, вони – командні гравці», – зазначив він.

Речник СММ ОБСЄ також відкинув припущення про те, що хтось із членів місії може працювати на спецслужби тієї чи іншої держави. «Було багато спекуляцій, чуток, але ми зважаємо лише на факти. Якщо хтось має докази, ми будемо раді заслухати їх і проаналізувати. Зараз рівень цих чуток, дезінформації, ймовірно, сягнув апогею», – сказав Боцюрків.

Цього тижня користувачі мережі «Твіттер» в Україні почали кампанію під хештегом #MercenaryOSCE («ОБСЄ-найманці»). Причиною стала доповідь СММ ОБСЄ про обстріл школи в Донецьку, внаслідок якої загинули двоє підлітків. Звіт спостерігачів не містив прямої вказівки на того, хто винен у їхній загибелі, але стверджував, що снаряд чи міна були випущені з того напрямку, де перебувають українські війська. Місія не повідомила, яким чином дійшла такого висновку. Постійний представник Росії при ОБСЄ заявив, ніби ця доповідь прямо вказує на провину української армії. Раніше блогери в соцмережах, журналісти, а також працівники Ради національної безпеки та оборони на підставі аналізу відеорепортажів із місця події російських телеканалів і фотографій на сепаратистських сайтах дійшли висновку, що снаряд чи міна, вибух яких убив підлітків, міг бути випущений тільки з глибини територій, захоплених сепаратистами.

XS
SM
MD
LG