Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову звинувачує місію ОБСЄ в Україні в «підтримці влади в Києві»


Будівля МЗС Росії в Москві
Будівля МЗС Росії в Москві

Міністерство закордонних справ Росії знову звинуватило сьогодні Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні в тому, що, на думку Москви, «складається враження, що її зусилля спрямовані на допомогу і підтримку тільки однієї сторони конфлікту – офіційної влади в Києві».

Департамент інформації і преси МЗС Росії вкотре скаржиться, що місія наводить детальні дані про пересування військових підрозділів угруповань «ДНР» і «ЛНР», але, як стверджують у Москві, ігнорує дані про українські війська.

Крім того, в Москві заявляють, що місія не згадує про численні випадки порушень із боку українських сил і «розгульби неофашистів і неонацистів у підконтрольних Києву регіонах», але не уточнюють, де й коли могли статися такі випадки.

Так само в МЗС нічим не підтвердили звинувачення в «цензурі при редагуванні звітів спостерігачів на користь однієї зі сторін конфлікту».

Попередніми днями в Москві вже кілька разів скаржилися на роботу місії ОБСЄ в Україні. Зокрема, вчора речник МЗС Росії, а перед тим представник Росії в ОБСЄ висловлювали невдоволення, що місія, за їхніми словами, майже не повідомляє про пересування українських військ у зоні конфлікту.

Заяви з Росії пролунали після того, як в Україні виступили зі своїми новими звинуваченнями на адресу цієї місії в тому, що вона, навпаки, сприяє підтримуваним Росією сепаратистам і російським військовим на Сході України. Останніми причинами стали повідомлення місії, що її спостерігачі поінформували російських військових зі складу спеціальної посередницької групи на Сході України про побачені ними позиції українських військ, а також її звіт про обстріл у Донецьку, в якому загинули двоє підлітків: місія заявила, що снаряд чи міна прилетіли з боку позицій українських військ, тоді як відео- й фотоінформація, оприлюднена сепаратистами та в Росії, свідчить, що хлопців обстріляли з глибини захоплених сепаратистами територій.

Раніше в Україні цю місію ОБСЄ вже звинувачували у сприянні сепаратистам після того, як стали відомі повідомлення про випадки використання сепаратистами автомашин місії чи фактичного супроводу цими машинами військових колон сепаратистів.

XS
SM
MD
LG