Доступність посилання

ТОП новини

Інтерпол ще раз розгляне запит Росії щодо екстрадиції бізнесмена Браудера


Бізнесмен Вільям Браудер
Бізнесмен Вільям Браудер

Цього тижня Інтерпол ще раз розгляне прохання російської влади про арешт і видачу Москві бізнесмена Вільяма Браудера. Про це повідомив Радіо Свобода сам бізнесмен, який наразі перебуває у Лондоні. Про наміри Інтерполу його проінформували представники цієї організації, яка збереться на свою сесію 20-21 листопада у Ліоні.

Інтерпол вже двічі відмовляв у запиті Росії щодо Браудера, вважаючи справу виключно політичною. Російська прокуратура заявила у червні, що Інтерпол планує переглянути запит Росії. Браудер очолив кампанію щодо запровадження санкцій проти російських чиновників, які довели до загибелі його партнера по бізнесу Сергія Магнітського.

Російський суд звинувачує їх в ухилянні від сплати податків – Браудера заочно, а Магнітського– посмертно.

На думку Браудера, Росія чинить політичний тиск, враховуючи, як він сказав, особистий інтерес президента Росії Володимира Путіна у його арешті і відправки до Росії.

У липні минулого року Сергій Магнітський був посмертно визнаний винним у справі про несплату податків. Адвокати, колеги і родина покійного наполягають, що кримінальне переслідування було незаконним. Вони заявляють, що Магнітський опинився у в’язниці після того, як розкрив схему великих розкрадань з російського бюджету.

Магнітський помер у московському слідчому ізоляторі «Матроська тиша» 16 листопада 2009 року. Офіційна причина смерті – серцево-судинна недостатність.

Справу про смерть Магнітського було припинено у травні 2013 року «за відсутністю події злочину». Раніше у Слідчому комітеті Росії визнали, що у смерті Магнітського є вина лікаря-лаборанта ізолятора «Бутирка» Лариси Литвинової, але термін давності свідчень закінчився.

XS
SM
MD
LG