Доступність посилання

ТОП новини

Росія і Грузія відновлюють економічну дружбу?


Прем’єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі
Прем’єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі

«Вічної війни не буває, хтось повинен з чогось почати» – посол Грузії в Україні про відносини з Росією

7 серпня – річниця російсько-грузинської війни. Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба каже, що Грузія готова до налагодження відносин, але Росія постійно відкидає ці намагання на декілька кроків назад через практику економічного та енергетичного шантажу. Зокрема, підтримавши ту частину санкцій ЄС, в якій йдеться про анексію Криму, Грузія потрапила у список «неслухняних» – Москва заявила про готовність ввести ембарго на деякі продовольчі товари з країн, які погодились на подовження економічних санкцій до 31 січня 2016 року.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

4 серпня Росспоживнагляд поширив заяву, в якій йдеться про десять партій алкогольної продукції з Грузії, в яких виявлено невідповідність нормативної документації. Окрім того, у федеральній службі заявили, що «аналіз якості та безпеки продукції, що постачається, свідчить про систематичні порушення технології виробництва та недостатній рівень контролю за виготовленою продукцією, як з боку виробників, так і з боку уповноважених грузинських державних органів».

Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба вважає, що так Росія карає тих, хто не згоден з її позицією.

«Це було озвучено у зв’язку із тим, що Грузія підтримала санкції разом з Євросоюзом із питань Криму і Севастополя. Значить треба покарати ці держави, і ось перший дзвінок вже пролунав. Але цього разу Грузія більш підготовлена, всі бізнесмени були попереджені – те, що російський ринок відкрився, не свідчить про те, що він буде вічний, бо Росія, на жаль, використовує економічний та енергетичний шантаж», – розповів на прес-конференції українським журналістам посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба.

Тим не менш, стало відомо, що прем’єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі обіцяє не вводити санкції проти Росії. Про це пише ВВС Україна.

Грузія не повинна приєднуватися до санкцій, введених Євросоюзом щодо Російської Федерації. Така позиція у нас була минулого року, така позиція залишилася і зараз
Іраклі Гарібашвілі

«Як керівник уряду, я вважав і вважаю, що Грузія не повинна приєднуватися до санкцій, введених Євросоюзом щодо Російської Федерації. Така позиція у нас була минулого року, така позиція залишилася і зараз. Ми не збираємося її змінювати», – цитує видання голову грузинського уряду.

Та, за словами спеціального представника прем'єр-міністра Грузії з врегулювання відносин з Росією Зураба Абашидзе, Грузія продовжила на рік дію заборони на експорт продукції, виробленої в Криму і Севастополі, пишуть в інтернет-виданні.

Український експерт-міжнародник Богдан Яременко у коментарі Радіо Свобода зазначив, що рішення грузинської влади підтримувати санкції проти Росії лише частково продиктовані тим, що Росія для Грузії – пріоритет.

В Грузії оголошені в розшук величезна кількість посадовців періоду Саакашвілі, які знаходять у нас не лише притулок, а й громадянство і високі призначення. Звичайно, це не сприяє тому, щоб офіційні відносини розвивались
Богдан Яременко

«Думаю, насправді зараз між офіційним Тбілісі і Києвом не найкращі відносини за всю історію. Абсолютно очевидно, Грузія прагне налагоджувати відносини з Росією, а Україна, хоча не видно, що українське керівництво цього не хоче, але під тиском обставин і громадськості, змушена скорочувати відносини з Російською Федерацією. В Грузії оголошені в розшук величезна кількість посадовців періоду Саакашвілі, які знаходять у нас не лише притулок, а й громадянство і високі призначення. Звичайно, це не сприяє тому, щоб офіційні відносини розвивались. Тому, я не думаю, що грузинська влада, ухвалюючи рішення, аж надто піклується про те, які в неї будуть відносини з Україною. Очевидно, що для неї пріоритет визначений – це Росія», – наголосив експерт.

«Цього року 482 тисячі російських туристів відвідали Грузію» – Міхеїл Уклеба

Про бажання налагодити відносини з Росією говорить і посол Грузії в Україні. Дипломат заявив: попри те, що Росія фактично анексувала 20% грузинських територій, новий уряд Грузії хоче мирних перегорів – для цього був створений окремий двосторонній формат для двох країн. За словами дипломата, сторони домовились не говорити про «червоні лінії».

«Якби ми почали з того, що в нас 20% територій окуповано, там стоять С-300 (зенітно-ракетна система середнього радіусу дії – ред.), «Смерчі» – ми б ні до чого не прийшли, але вічної війни, вічної сварки не буває, хтось з чогось повинен почати. Були зрушення в гуманітарних і торговельно-економічних питаннях. Грузинське вино після майже семирічної відсутності на російському ринку вийшло на третє місце», – каже Міхеїл Уклеба.

Росіяни приїжджають відпочивати у Грузію, а в цей час їхній уряд проводить колючий дріт, будує «берлінський мур», який відділяє Грузію від Росії
Міхеїл Уклеба

Зокрема, посол наводить дані про те, що за шість місяців 2015 року Росія стала для Грузії четвертим за обсягом зовнішньоторговельним партнером. Крім того, з початку року майже півмільйона російських туристів відвідали Грузію, що на 12% більше, ніж за аналогічний період попереднього року.

«Парадоксальна ситуація – зазвичай туристи приїжджають у відкриту і гостинну державу, там де розвинута інфраструктура. І ось росіяни приїжджають відпочивати у Грузію, а в цей час їхній уряд проводить колючий дріт, будує «берлінський мур», який відділяє Грузію від Росії», – зауважив посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG