Доступність посилання

ТОП новини

Дефолт не зруйнує Україну – експерти


«У міністра фінансів України Наталії Яресько є всі шанси домовитися про списання значної частки із 19 мільярдів доларів, які Україна винна приватним кредиторам»

Зараз вирішується, чи оголосить Україна восени дефолт, кажуть західні експерти. Міністр фінансів України Наталія Яресько 12 серпня зустрілася в Лос-Анджелесі з представниками групи приватних кредиторів на чолі з одним з найбільших приватних інвестиційних фондів Franklin Templeton – лише цей фонд тримає 7 мільярдів доларів в українських облігаціях. Переговори щодо реструктуризації боргу виходять на вирішальну стадію. Як вплине зустріч у Каліфорнії і можливий дефолт на Україну та пересічних українців?

У міністра фінансів України Наталії Яресько є всі шанси домовитися про списання значної частки із 19 мільярдів доларів, які Україна винна приватним кредиторам, заявив «Голосу Америки» лондонський аналітик, керівник відділу кредитної стратегії банку «Номура» в Лондоні Тімоті Еш.

«Угода можлива. Позиції сторін – не надто далекі одна від одної. За повідомленнями, Україна просить кредиторів списати 40% цього боргу. Ті ж кажуть про готовність «пробачити» 5-10%. У попередніх випадках реструктуризації в світі розрив у пропозиціях був набагато більший. Сьогодні обидві сторони можуть досягнути компромісу, якщо погодяться зблизити свої позиції», – каже аналітик.

Більше поступитися повинні кредитори, переконаний професор економіки Каліфорнійського університету Берклі Юрій Городніченко.

В схожих умовах країна списувала 30-40%, але враховуючи війну на сході України і втрату Криму, очевидно, що 40% – це дуже прийнятна величина
Юрій Городніченко

«В схожих умовах країна списувала 30-40%, але враховуючи війну на сході України і втрату Криму, очевидно, що 40% – це має бути дуже прийнятна величина для кредиторів», – наголошує Юрій Городніченко.

Додатковим аргументом української сторони, додає Тімоті Еш, є те, що кредитори знали про ризики, коли позичали гроші уряду Януковича.

«Українці кажуть: приватні кредитори фінансували Януковича і допомогли йому довше залишатися при владі, – говорить Еш. – Вони були частиною проблеми і тому тепер мають стати частиною вирішення, реструктуризації боргу».

Моральна складова цієї ситуації мало обходить кредиторів, переконаний Юрій Городніченко. Вони будуть, каже він, до кінця намагатися врятувати якомога більше вкладених грошей.

«Franklin Templeton – це дуже велика інвестиційна фірма і вони будуть триматися до останнього в перемовинах з Україною. В принципі їм немає чого втрачати. Якщо вони будуть намагатися повернути гроші через суди, арештовувати власність України за кордоном – якщо вони оберуть таку стратегію, то, очевидно, це їм теж обійдеться дорого. Це будуть і суди, і адвокати. Це може тривати багато років», – продовжує Городніченко.

Наталія Яресько підтверджувала, що український уряд готовий у вересні призунити обслуговування зовнішнього боргу – країна оголосить технічний дефолт.

Кредиторам повинно бути вигідно, щоб справа до дефолту не дійшла, каже Тімоті Еш.

Якщо кредитори зменшать тиск і спишуть частину боргу, то шанси на успіх українського уряду будуть значно більшими – усі виграють, включаючи кредиторів
Тімоті Еш

«Український уряд виконує програму реформ, розроблену спільно з Міжнародним валютним фондом. Якщо кредитори зменшать тиск і спишуть частину боргу, то шанси на успіх українського уряду будуть значно більшими – усі виграють, включаючи кредиторів, бо у підсумку їм повернуть більшу суму кредитів», – зауважує Тімоті Еш.

На відміну від кредиторів, пересічних українців загроза дефолту не повинна надто лякати, заспокоюють обидва експерти.

«Дефолт – краще його звичайно уникати, якщо є можливість. Але країни оголошують дефолти, реструктурують борги і відновлюються після цього. І деколи це – частина вирішення проблеми, як наприклад, це було у Польщі в 90-х, в Болгарії, в Росії», – пояснює Тімоті Еш.

Дефолт матиме мінімальний вплив на економіку України на цій стадії... В нас є і власна валюта, і власний центральний банк, і через це криза в банківській системі дуже малоймовірна
Юрій Городніченко

«Я думаю, що дефолт матиме мінімальний вплив на економіку України на цій стадії. В принципі все погане, що могло статися, уже сталося. Наприклад, у нас уже немає доступу до зовнішніх кредитів-капіталів і через це дефолт на це ніяк не вплине. По-друге, якщо порівнювати Україну, наприклад, з Грецією, то в нас є і власна валюта, і власний центральний банк, і через це криза в банківській системі дуже малоймовірна. І якщо все скласти разом, то очевидно що в нас не буде якоїсь нової Греції», – розповів Юрій Городніченко.

Також технічний дефолт, якщо він буде, не матиме багато значення для майбутніх кредиторів.

«Приватні кредитори мають відносно коротку пам'ять. І країни можуть досить легко повернутися на міжнародні ринки капіталів», – зауважив Тімоті Еш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG