Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: газове родовище для оточення Порошенка


Структура власності ТОВ «Аркона Газ-Енергія»
Структура власності ТОВ «Аркона Газ-Енергія»

Новий газовий бізнес оточення Петра Порошенка

Напівдержавна компанія «Укрнафта» роками вивчала й досліджувала велике газове родовище в Полтавській області. Щоб нарешті почати на ньому заробляти, лишалось тільки придбати в держави ліцензію на власне видобуток вуглеводнів із підготовленого родовища. Але неочікувано і поза будь-яким конкурсом такий спецдозвіл за заниженою ціною відійшов не напівдержавній «Укрнафті», а зовсім іншій, маловідомій приватній фірмі. На ринку заговорили, що за нею стоять інтереси оточення президента України Петра Порошенка. Своє розслідування провели журналісти програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший»). І знайшли цьому документальне підтвердження.

Чотири роки тому… а що змінилось?

«Ми зрушили більшість справ. А головне – встановили в юридичному сенсі цього слова замовників і виконавців кривавої масакри на Майдані у трагічні дні лютого 2014 року», – сказав генпрокурор України Юрій Луценко після зустрічі з родинами Героїв Небесної сотні, яка відбулася 20 лютого у закритому режимі. Ретельність розслідування розстрілів на Майдані і доказова база, на думку Луценка, є запорукою того, що покарання для винуватців неможливо буде оскаржити.

Натомість один із адвокатів, які представляють інтереси родичів загиблих 20 лютого та інших потерпілих протягом декількох місяців протестів, Віталій Титич докладно розповів, чому досі не доведені до кінця слідчі і судові розгляди щодо підозрюваних у вбивствах та інших резонансних злочинах під час тих подій.

А користувачі соцмереж діляться своїми спогадами 4-річної давності, згадують загиблих та розмірковують, чи не даремними були втрати.

Далі новини, буз яких «картинка дня» буде неповна. І почнемо, знову ж таки із президента Петра Порошенка, який підписав закон про реінтеграцію Донбасу (7 головних тез документа) і анонсував розгляд цього тижня законопроекту про національну безпеку.

МОЗ вирішило відсторонити ректора Університету Богомольця Катерину Амосову. Як пояснили у МОЗ, це пов’язано із тим, що у цьому університеті не відбувся ліцензійний інтегрований іспит «Крок 1. Стоматологія».

Проект львівських архітекторів переміг у конкурсі на меморіал Героїв Небесної сотні. Частину комплексу планують спорудити до п’ятої річниці подій на Майдані.

Клюєв і Лукаш поза санкціями?

Дипломати Європейського союзу мають намір продовжити дію санкції проти колишнього президента України Віктора Януковича, але виключити зі списку двох його соратників – депутата-втікача Сергія Клюєва і екс-міністра юстиції Олену Лукаш. Про це Радіо Свобода повідомили на умовах анонімності європейські дипломати, які не мають повноважень публічно обговорювати питання. За їхніми даними, в ЄС дійшли висновку, що є недостатньо доказів для збереження Клюєва і Лукаш у санкційному списку. Разом з тим, санкції щодо решти 13 осіб у списку сьогодні, 21 лютого, мають продовжити ще на рік.

Паралельні шпигунські суди

Тим часом у Мінську цими днями мав завершитися судовий процес проти українського журналіста Павла Шаройка за звинуваченням у шпигунстві. Кореспондента «Українського радіо» в Мінську арештувало КДБ Білорусі 25 жовтня минулого року. 12 лютого стало відомо про початок суду над ним, який проходив за зачиненими дверима.

Такого закритого процесу, мабуть, ще не було в історії білоруського правосуддя. Спостерігачі в Мінську висловлюють сподівання, що Павла Шаройка можуть обміняти на білоруса Юрія Політику, але процес над ним у Чернігівському районному суді затягується, наступне засідання там оголошене на 27 лютого. Можливо, ця таємниця в білоруському Верховному суді Білорусі пов’язана з тим, що чекають на вирок у Чернігові. Більше деталей за лінком.

Виховати чемпіона

І до подій спортивних. Українські біатлоністи нарешті продемонстрували бойовий характер, хоча поки що не здобули нагороди. Збірна Німеччини сенсаційно виступає у лижному двоборстві і несподівано залишається без медалей у біатлоні. А також виник черговий скандал із допінгом у Пхьончхані: на цей раз спортсмен зі Словенії, але грає у російській команді в НХЛ. Чим ще запам'ятався 11-й день у Пхьончхані? Читайте у традиційному Щоденнику Олімпіади.

А ще ми маємо інтерв’ю з Енвером Аблаєвим – тренером лижного акробата Олександра Абраменка, що завоював першу олімпійську нагороду в історії українського фристайлу. Його наставник – єдиний сьогодні кримський татарин, який представляє цей вид спорту в Україні. Про перемогу, сім’ю та Крим він розповів журналістам проекту «Крим.Реалії».

Досягайте висот!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG