Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: СБУ підтвердила, що у «ПВК Вагнера» є група «Карпати»


Під час мітингу в Москві, 20 вересня 2015 року
Під час мітингу в Москві, 20 вересня 2015 року

«4 роки опору»

4 роки тому в 2014 році перед будівлею Верховної Ради Криму відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі, з партії «Русское единство». В Україні цю дату пропонують проголосити «Днем опору Криму російській окупації». Про те, як багатотисячний проукраїнський мітинг, що відбувся під стінами Верховної Ради АРК 26 лютого 2014 року, ненадовго відклав анексію Криму, але обернувся кримінальним переслідуванням для кримськотатарських активістів, пригадуємо тут.

Мітинг 26 лютого 2014 року, Сімферополь
Мітинг 26 лютого 2014 року, Сімферополь

Українці з «ПВК Вагнера»

Історія про найманців із російської приватної військової компанії «Вагнер», які загинули в Сирії, отримала несподіване продовження. Раніше Донбас.Реалії вже розповідали, що серед жертв американського авіаудару також був громадянин України Володимир Вінограденко. Але з'ясувалося, що він не єдиний українець, який воює за гроші у російській військовій компанії. Виявляється, у складі незаконної ПВК виникла окрема українська група із назвою «Карпати». Про подробиці завдань цієї групи розповів бойовик угруповання «ДНР» Михайло Полинков в інтерв’ю медіа на окупованій частині Донбасу. «Це атакуюче ядро. Людей, які мають досвід бойових дій на Донбасі, посилають в найбільшу «дупу». Ось вони йдуть першими – «Карпати – Весна». Я не знаю чому, але їх завжди, як гарматне м’ясо, першими посилають», – розповів бойовик.

В СБУ журналістам Донбас.Реалії підтвердили, що така група існує. Службі безпеки вдалося отримати персональні дані майже двох тисяч найманців «ПВК Вагнера». При цьому кількість ідентифікованих українців з нелегальної приватної військової компанії – майже 40 осіб. Де вербують найманців, і які завдання вони виконують? Подробиці – в новому матеріалі Донбас.Реалії.

А тепер коротко, про не менш важливі події.

Солом’янський районний суд міста Києва ухвалив рішення про арешт нерухомого майна міського голови Одеси Геннадія Труханова.

У Кривому Розі поліція відкрила провадження через використання червоних прапорів військовослужбовцями Національної гвардії України на заходах із нагоди 74-ї річниці звільнення міста від нацистських окупантів.

Високий суд Лондона призначив на сьогодні, 27 лютого, розгляд справи за позовом «Приватбанку» проти своїх колишніх власників і керівників – Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Активісти виявили Юрія Крисіна, фігуранта справи про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія, у дитячому відділенні однієї з лікарень. Обличчя йому облили зеленкою.

А Марина Меньшикова, підозрювана в нападі з молотком на бійця АТО в театрі, вчинила самогубство в СІЗО. Її знайшли повішеною на простирадлі, прикріпленому до ґрат. ​

Доля Кастресани

У 2017 році мав відбутися перший аудит Національного антикорупційного бюро України. Тобто спеціальна комісія мала перевіряти, наскільки ефективно працює цей антикорупційний орган. Якщо аудитори виявлять порушення в його роботі – це може стати підставою для звільнення директора НАБУ. Утім, аудиту не відбулося. Один із трьох аудиторів вже призначений Кабміном, а Верховна Рада й досі не може визначитися зі своїм кандидатом. Довгі суперечки, притягнення «своїх» претендентів, нестача голосів – все це затягнуло процес вже майже на рік. Єдиний із кандидатів, який залишився, – відомий іспанський прокурор Карлос Кастресана. Та які шанси, що парламент голосуватиме за саме цього кандидата? Чи буде оголошений новий конкурс? Вивчали тему журналісти програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»).

Карлос Кастресана, голова Комісії проти безкарності в Гватемалі (2007-2010)
Карлос Кастресана, голова Комісії проти безкарності в Гватемалі (2007-2010)

Не дієта, а біохакінг

І трохи про технології, що можуть покращити здоров’я. Поняття «біохакінг» загалом є досить широким. Зазвичай його асоціюють зі спробами доповнити людське тіло за допомогою кібернетичних пристроїв, наприклад, чипів. Насправді ж це може бути й новий підхід до способу життя, що дозволяє «зламати» або ж отримати більший контроль над людською біологією. Наприклад, шляхом адаптогенів боротися з підвищеною втомою, стресами чи безсонням. Все це – щоб стати більш продуктивним, щасливим, розумним та енергійним. Як це вже роблять інші люди у світі – у завершальному лінку на сьогодні.

Приклад цифрового імплантату
Приклад цифрового імплантату

Прислухайтесь до свого організму!

Ваше Радіо Свобода Daily бажає, аби тепло близьких людей ще більше гріло Вас у нинішні люті морози

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG