Доступність посилання

ТОП новини

Українські ВМС називають напад на українські кораблі в Чорному морі актом агресії


Ігор Воронченко
Ігор Воронченко

Як повідомляє керівництво військово-морських сил України, о 13.50 за київським часом Керченською протокою вільно пройшли морський тральщик Чорноморського флоту Росії «Адмірал Захарін» та 2 катери типу «Раптор» Прикордонної служби ФСБ Росії. Цьому проходу не заважав танкер з вимкненою системою AIC, яким Росія блокує Керченську протоку.

За словами українських військових моряків, це є черговим свідченням лицемірної та брехливої політики Росії, адже мирний прохід для корабельної групи українських кораблів блокується будь-якою ціною.

Про це мовиться у повідомленні ВМС Збройних сил України на сторінці відомства у мережі Facebook.

Раніше, як повідомляє кореспондент Радіо свобода, командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко оцінив обстановку біля Керченської протоки як «складну й напружену», але запевнив, що на українських бронекатерах панує бойова готовність.

Наші екіпажі бронекатерів перебувають у бойовій готовності і готові до можливої висадки (російського – ред.) десанту
Ігор Воронченко

«Наші екіпажі бронекатерів перебувають у бойовій готовності і готові до можливої висадки (російського – ред.) десанту», – заявив він в Одесі.

Коментуючи ситуацію, в якій опинилися українські кораблі на вході до Азовського моря, Воронченко сказав: «Зараз важко спрогнозувати, скільки часу їм доведеться чекати можливості перетнути протоку».

Водночас він спростував заяви Росії про те, нібито в протоці сіло на мілину судно.

«Вони діють так, як діяли в 2014 році в бухті Донузлав у Криму, коли топили свої російські кораблі, і наші кораблі не могли пройти. Станом на зараз ні з правого, ні з лівого боку ми пройти не можемо», – порівняв адмірал, коментуючи повідомлення про те, що російські військові перекрили протоку поставленим впоперек судном.

За його даними, наразі в районі Керченського мосту перебувають вісім кораблів Росії – два кораблі Чорноморського флоту і шість катерів прикордонної служби ФСБ.

Вранці 25 листопада декілька прикордонних катерів Росії здійснили напад на кораблі Військово-морських сил ЗС України – два малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу», – які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь на Азовському морі.

«Прикордонні кораблі Росії типу «Соболь», «Дон», катери типу «Мангуст», «Суздалец» здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України. Прикордонний корабель «Дон» здійснив таран нашого рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрну огорожу, втрачено рятувальний плотик. Диспетчерська служба окупантів відмовляється забезпечити право свободи судноплавства, гарантоване міжнародними угодами», – мовиться у повідомленні ВМС України.

Українські військові твердять, що заздалегідь поінформували відповідно до міжнародних норм про свій намір здійснювати перехід. Дії російських військових вони називають порушенням Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки.

В українському МЗС назвали дії російських військових збройною провокацією.

За повідомленням ВМС України, попри перешкоди російських прикордонників, українська корабельна група продовжила перехід до порту Маріуполь. У другій половині дня малий броньований артилерійський катер «Бердянськ» повідомив береговий пост прикордонної служби Росії про намір проходу Керченською протокою, однак не отримав відповіді.

Коментуючи дії російських кораблів, Воронченко зауважив, що буксир таранили не один раз, а двічі. Крім того, представники російських ВМС близько 15 разів на небезпечну відстань наближалися до українських суден. Командувач ВМС назвав це «типовою провокацією з боку Росії».

До провокацій, за словами адмірала, вдавалися і вертольоти Ка-52, які ВМС раніше зафіксувало над своїми суднами.

Читайте також: Росія «перейшла межу» в Чорному і Азовському морях – МЗС України​

На питання, чи мали українські катери змогу застосовувати зброю у відповідь на провокацію з боку російських суден, командувач відповів, що ВМС «буде чітко використовувати всі норми морського міжнародного права».

У Федеральній службі безпеки Росії раніше заявили про «незаконний перетин держкордону Росії» українськими судами.

Напередодні Міністерство закордонних справ України повідомило, що Київ готує проект резолюції про мілітаризацію Росією Чорного й Азовського морів для розгляду в грудні на сесії Генеральної асамблеї ООН.

Читайте також: «Це серйозно»: Ребекка Гармс прокоментувала ескалацію в Азовському морі

Азовське море стало останнім часом місцем численних провокацій з боку російських силовиків, у першу чергу прикордонників, які затримують судна, що прямують в українські порти або з них.​

Європейський парламент у жовтні 2018 року засудив дії Росії в Азовському морі й Керченській протоці, в тому числі будівництво Керченського моста. Європарламент 25 жовтня ухвалив резолюцію, що закликає до посилення санкцій проти Росії і розширення сфери дії місії ОБСЄ в Україні у сфері морських перевезень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG