Доступність посилання

ТОП новини

Нікому, нікому, тільки Медведчуку. Міністр інфраструктури України про поїздки громадян країни до Росії


Володимир Омелян, міністр інфраструктури України
Володимир Омелян, міністр інфраструктури України

Український залізничний монополіст АТ «Укрзалізниця» оголосив, що вдвічі скорочує курсування поїздів з України до Росії. Поїзди «Одеса-Москва» та «Харків-Москва» будуть ходити не щодня, а через день. Кількість поїздів між двома країнами стабільно скорочується впродовж останніх чотирьох років.

Прямого авіасполучення між країнами немає з 2015 року.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян, коментуючи новину про скорочення кількості поїздів з України до Росії, написав на своїй сторінці в Facebook, що вважає це рішення правильним і сподівається, що кількість поїздів до Росії впродовж найближчих двох років «зменшиться до нуля через відсутність попиту і перемоги здорового глузду». Омелян не вперше висловлюється за повне припинення будь-якого прямого транспортного сполучення між Україною і Росією.

– Зараз немає прямого авіасполучення між Україною і Росією. Чи є у вас якісь дані про збитки авіакомпаній, які все одно літають, але тепер через Білорусь?

– Насправді ніяких збитків немає. Навпаки, у нас різко впала терористична небезпека з боку Російської Федерації, тому що вони могли б повторити те, що вони зробили з пасажирами, на жаль, горезвісного рейсу MH17, коли вони фактично за вказівкою Путіна, це моя особиста думка, дали команду збити цей пасажирський лайнер, і загинули сотні людей.

У випадку України це було зваженим рішенням, ми хотіли зберегти людські життя, виключити ситуацію, коли росіяни провокують дестабілізацію регіону, дадуть команду збити ще один авіалайнер, і ми закрили повітряний простір як для двостороннього сполучення з Російською Федерацією, так і для транзиту літаків над територією України. Ніяких збитків авіаційній галузі це не завдало.

За 2018 рік в Україні перевезли 20,5 мільйонів пасажирів – це рекорд. І є стійка тенденція до подальшого зростання

Більше того, ми бачимо, що галузь динамічно розвивається: за 2018 рік в Україні перевезли 20,5 мільйонів пасажирів – це абсолютний рекорд всіх часів існування авіації в нашій державі. І є стійка тенденція до подальшого зростання. Розвиваються аеропорти, завдяки чесній конкуренції та здешевлення авіаквитків збільшується кількість авіакомпаній. Це і було нашою метою. Тому, я вважаю, що закриття російського напрямку тільки зіграло на користь українським авіакомпаніям і українським пасажирам.

– А борт Медведчука літає?

– Це не наша компетенція. В окремих випадках спецслужби можуть давати дозвіл, виходячи з власної інформації або власної позиції. Якщо вас цікавить питання Медведчука, то моя особиста думка, що його місце в тюрмі.

– Ви говорили, що залізничне сполучення між Україною і Росією ви також плануєте припинити. На якій стадії ця ідея? Чи буде вона реалізована?

– З нашого боку ми підготували всі відповідні пропозиції з відповідними обґрунтуваннями, направили в уряд. Питання не було предметом окремого розгляду, тому рано щось коментувати. Але те, що ми бачимо об'єктивно, що в минулому році вперше кількість пасажирів, які скористалися залізничним напрямком в бік Європейського союзу, перевищила так званий російський напрямок. Відбувається природне скорочення інтересу з боку українців до поїздок у Росію. Це дуже добре. Тобто, так чи інакше цей напрямок засохне або сам по собі, або це можна трохи прискорити рішенням уряду.

– Наша журналістка спілкувалася з пасажирами поїзда «Львів-Москва», вони скаржилися, що практично немає квитків на сайті «Укрзалізниці». Що робити людям, у яких там родичі, наприклад?

– За підсумками минулого року, пасажиропотік в російському напрямку впав на 15%, навіть більше. Це об'єктивний показник.

– Це залізничний?

– Залізничний. Це об'єктивний показник: не тому, що хтось скорочував кількість поїздів, скоротилася кількість людей, які хочуть подорожувати в Росію.

– Є ще поїзди, такі як «Кишинів-Москва», він йде через територію України. Що з ними?

– Наразі ми жодним чином не блокуємо транзит, і тут ніяких обмежень і не пропонували. Наша пропозиція стосувалася виключно українсько-російського сполучення.

– Чи буде припинений рух пасажирських автобусів між Україною і Росією?

– Я думаю, що нам потрібно йти «степ-бай-степ». Спочатку була авіація, все було зроблено правильно, ми досягли результату. Потім може бути залізниця, а далі предметом може стати автобусне сполучення. Для мене як для міністра і людини дико, що в стані війни українці їздять до Росії. З будь-яких причин – сімейних питань, заробітків, чого завгодно. Вибачте, так не буває!

– Але ви ж, напевно, бачили кількість оголошень, нелегальні ось ці мікроавтобуси, маршрутки возять людей в Москву, з Бахмута, наприклад.

– Ми це бачили. Для цього ми провели так звану автобусну реформу минулого року, щоб навести порядок серед автобусних перевізників, щоб вони вийшли з тіні і не було незрозумілих маршруток, які не зрозуміло в якому стані возять людей в межах України і, безумовно, в міжнародних напрямках також. Коли ми наведемо порядок з цим, ми зможемо переходити в площину, куди краще або вигідніше їздити.

Але, знову-таки, вся політика Міністерства інфраструктури спрямована на те, щоб українці подорожували в напрямку Європейського союзу, в західний світ. І вона правильна, вона працює. Свого часу це було зроблено в країнах Балтії на початку дев'яностих років, коли максимально здешевили авіаційні перевезення і спростили доступ до країн ЄС, і жителі балтійських країн – спочатку молодь, а потім старше покоління – самостійно вибрали європейський напрямок і їздили в Європу. Це ж станеться і в Україні.

– Але це упорядкування маршрутних таксі, автобусного транспорту на якому етапі зараз?

– Ми почали з міжобласних сполучень, ми почали наводити порядок з нелегалами. Збільшилася кількість рейдів з другої половини минулого року. Як ви знаєте, працює електронний кабінет перевізника, де будь-який громадянин або правоохоронний орган може перевірити, чи має цей автобус з цим номерним знаком право на перевезення пасажирів, чи є у нього ліцензія, і відповідно приймати інші заходи.

Оригінал – на сайті «Настоящее время», спецпроекту Радіо Свобода за участі «Голосу Америки»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG