Доступність посилання

ТОП новини

«Це моя реабілітація» – ветеран АТО про своє кримськотатарське кафе «Хайтарма»


Арслан Місіратов, засновник закладу кримськотатарської кухні «Хайтарма»
Арслан Місіратов, засновник закладу кримськотатарської кухні «Хайтарма»

Арслан Місіратов унаслідок російської агресії та анексії Криму втратив родину та домівку, а також добре оплачувану роботу та майно у Росії. Він, під позивним «Аслан», пройшов чи не всі «гарячі точки» Донбасу у складі ДУК ПС (Добровольчий український корпус «Правий сектор»), а тепер розпочав власну справу в Києві. Заклад кримськотатарської кухні «Хайтарма» став для «Аслана» не лише способом заробляти на життя, а й місцем реабілітації після контузій та втрати побратимів. Свою складну історію Арслан Місіратов розповів Радіо Свобода.

– Для мене «Хайтарма» – це задоволення і спокій. Заходжу сюди, беру у руки тісто, готую його для випічки – і всі проблеми зникають геть. Це моя повоєнна реабілітація. Тут я працюю, отримую від роботи задоволення і таким чином проходжу своєрідну реабілітацію.

Два роки тому, приїхавши до Києва, я відкрив «Хайтарму».

Хоча, з іншого боку, слово «повоєнна» не дуже пасує до моєї ситуації, оскільки я досі є бійцем «Правого сектору» і за потреби готовий знову піти на схід України і боронити її. Як тільки покличуть – залишу «Хайтарму» в руках нашої команди і приєднаюсь до побратимів в ООС.

– З чого почалась ваша воєнна історія?

Коли Росія «привласнила» Крим і почалось розхитування ситуації на Донбасі, мій брат пішов у ДУК

– У мене старший брат потрапив у полон росіян влітку 2014 року. У той час я жив і працював у Москві, мав хорошу зарплату: вистачало і родині допомагати, котра у Криму залишалась, і купити у престижному районі Москви квартиру.

А брат, коли Росія «привласнила» Крим і почалося розхитування ситуації на Донбасі, пішов у ДУК, і разом із побратимами з «Правого сектору» потрапив у полон – це трапилось, коли їхній автобус розстріляли бойовики «ДНР» біля Донецька, у серпні 2014 року (це сталось 12 серпня, унаслідок обстрілу загинули 12 бійців ПС, ще кілька потрапили у полон – ред.).

Бійці Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» (ДУК ПС) у зоні АТО. Донбас 2014 року
Бійці Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» (ДУК ПС) у зоні АТО. Донбас 2014 року

Тоді ж мною зацікавилось ФСБ, і я відразу, кинувши у Москві все, що там придбав, виїхав в Україну. Я встиг виставити на продаж московську квартиру та машину, але продати не встиг, оскільки треба було рятувати життя.

Про звільнення брата домовлявся і з нашими, і з тією стороною, фактично, довелось його викупляти з полону.

– А коли ви збагнули, що треба іти й боронити Україну?

– На час повернення в Україну я вже морально був готовим іти захищати Україну. Ця думка чітко викристалізувалася в голові з часу Майдану та анексії Криму.

Я взяв до рук зброю і пішов захищати Україну. У мене не було ні шоку, ані тривалих роздумів: я розумів, що так треба, що це буде правильно.

Донбас: територія однієї з баз добробату ДУК «Правий сектор»
Донбас: територія однієї з баз добробату ДУК «Правий сектор»

– Ви пам’ятаєте, де воювали, в яких місцях?

– Так, я воював на багатьох позиціях: Авдіївка, Авдіївська «промка» (промислова зона, одна з позицій сил АТО/ООС – ред.), «Зеніт» (позиція сил АТО/ООС, розташована на території колишнього ракетно-зенітного дивізіону – ред.) біля Донецького аеропорту, шахта «Бутівка» (шахта на півночі Донецька – ред.), інші «гарячі точки» Донбасу.

– Чи спілкуєтеся із побратимами?

Так, звісно! Постійно спілкуюсь! Я завжди казав: війна має один плюс – я там знайшов справжніх друзів, братів. Хлопці часто забігають у «Хайтарму»: іноді просто поспілкуватись за міцною кавою, іноді – поїсти і поговорити. Ви ж розумієте, нам є про що говорити, є кого згадати.

Арслан Місіратов у «Хайтармі», Київ.
Арслан Місіратов у «Хайтармі», Київ.

– Повернімось до «Хайтарми». Чи складно починати свій бізнес?

Я вже отримав право голосувати на президентських виборах, але в інвесторів і банкірів, здається, свої закони

– Починати складно, розвивати також нелегко. Якщо у вас кримська прописка, для багатьох банків, де ви сподівалися взяти кредит, ви – не резидент України. Тобто, вас прирівнюють до цієї категорії клієнтів.

Я зареєстрований у Києві як «фізична особа-підприємець», я сплачую податки у Києві – але банки мені відмовляють. Я вже отримав право голосувати на президентських виборах, але в інвесторів і банкірів, здається, свої закони і бачення ситуації.

Я маю задокументовані 24 відмови на фінансову підтримку.

Арслан Місіратов та його команда на фестивалі українських виробників у Києві
Арслан Місіратов та його команда на фестивалі українських виробників у Києві

​Але я не збираюся здаватися, я люблю куховарити. Я люблю варити справжню каву по-східному – на піску. Я планую розвивати свій маленький бізнес. Щоб долучити українців до кримськотатарської кухні, до її атмосфери та смаків.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

«Мати в союзниках Меджліс ‒ престижно»: роль представницького органу кримських татар у кампанії Порошенка​

Як у США працюють з ветеранами. Погляд Олександра Матяша

Хто воював, того бізнесом не злякати – ветерани​

Ветеран бойових дій на Донбасі Сергій Вербицький про любов до кави і «кавову» реабілітацію​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG