Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський офіційно став президентом України. Живий блог

20 травня Володимир Зеленський склав присягу президента України. Першим завданням він назвав припинення вогню на Донбасі. А також заявив, що розпускає Верховну Раду.

Підсумки:

20 травня Володимир Зеленський склав присягу президента України.

Інавгурація президента Зеленського за півтори хвилини – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Отримав офіційні символи глави держави.

Прийняв командування Збройними силами України.

Першим завданням Зеленський назвав припинення вогню на Донбасі.

А також заявив, що розпускає Верховну Раду.

Попросив чиновників не ставити у кабінетах його портретів.

Депутатів – ухвалити закон про скасування депутатської недоторканності, закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, Виборчий кодекс (зокрема відкриті виборчі списки), а також звільнити голову СБУ, генпрокурора України, міністра оборони України.

Інавгураційна промова Зеленського. Повний текст

Ви можете переглянути трансляцію Радіо Свобода навіть після її завершення і побачити все на власні очі!

Путін не буде вітати Зеленського з інавгурацією – Кремль

Речник російського президента Дмитро Пєсков у відповідь на запитання, чи можна очікувати привітання від Володимира Путіна, сказав: «Ні, буде вітати з першими успіхами».

Зеленський: «Наш наступний виклик – це повернення втрачених територій. Чесно кажучи, мені здається, що це формулювання не зовсім коректне. Бо неможливо втратити те, що й так наше. І Крим, і Донбас – це наша українська земля. Де ми втратили найголовніше. Це – люди».

Михайло Ходорковський, один із засновників руху «Відкрита Росія», підприємець, російський опозиціонер: «Не знаю, що він зробить, але слухаючи, вже починаю заздрити. Саме на таку промову чекали ті, хто знову повірив Путіну (президент Росії – ред.) рік тому».

Голова делегації США на інавгурації Зеленського розповів про «сигнал» від Трампа

Міністр енергетики США Рік Перрі
Міністр енергетики США Рік Перрі

«Америка тут, щоб послати чіткий сигнал. Президент Сполучених Штатів [Дональд Трамп] попросив нас приїхати, щоб передати людям України, що вони можуть розраховувати на Сполучені Штати, на роботу із новим президентом та, сподіваємося, із новим парламентом, щоб створити найвеличніші дні для українського народу», – заявив голова делегації США, міністр енергетики Рік Перрі.

Перші реакції на інавгурацію Зеленського (огляд соцмереж)

«Кожен з нас переселенець і кожен з нас заробітчанин» – это прям ок»

«Хороша інавгураційна промова. Сильна. Надихаюча і багатообіцяюча. Трохи популістська, але без приторності з ваніллю. Без «...космические корабли бороздят просторы... Большого театра»

«Найкраща інавгураційна промова, яку доводилося чути. Відставка урядовців, розпуск Верховної Ради та зняття депутатської недоторканності – то сильно»

«З усього, що прозвучало сьогодні під куполом, поки найбільше впевнено і правдоподібно звучить оце – «Боже великий, єдиний, нам Україну храни». Від хору»

Інавгурація президента Зеленського за півтори хвилини

Інавгурація президента Зеленського за півтори хвилини – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Що може зробити президент у перший день на посаді?

Зеленський – уряду: ви можете взяти папір, ручку та звільнити місце

«Я не розумію наш уряд, який тільки розводить руками і каже мені, що ми не зможемо зробити. Це неправда. Можете. Ви можете взяти папір, узяти ручку і звільнити свої місця для тих, хто буде думати про наступні покоління, а не про наступні вибори», – сказав шостий президент України Володимир Зеленський під час своєї промови у Верховній Раді.

Зеленський заявив, що готовий надати українське громадянство «усім українцям на планеті»

«Нас – 65 мільйонів. Так, не дивуйтеся, нас – 65 мільйонів. Тих, кого народила українська земля. Українці в Європі і в Азії, у Північній і в Південній Америці, в Австралії і в Африці. Я звертаюся до всіх українців на планеті: ви нам дуже потрібні. Усім, хто готовий будувати нову, сильну і успішну Україну, я з радістю надам українське громадянство. Ви повинні їхати в Україну не в гості, а додому. Ми чекаємо на вас. Сувенірів з-за кордону не потрібно. Привезіть нам, будь-ласка, свої знання, свій досвід і ментальні цінності», – сказав шостий президент України Володимир Зеленський у Верховній Раді після інавгурації.

В'ячеслав Кириленко, віце-прем’єр-міністр України:

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман:

Народний депутат Альона Шкрум:

Володимир В'ятрович, директор Українського інституту національної пам'яті:

Андрій Парубій, голова ВРУ:

Зеленський: «Наше перше завдання – припинення вогню на Донбасі»

«...Я готовий на все... Готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир... Не втрачаючи наші території ніколи... Не ми почали цю війну. Але нам цю війну закінчувати... І ми готові до діалогу, але (перейшов на російську – ред. ), я уверен, что первым шагом для начала этого диалога станет возвращение всех пленных», – сказав під час промови президент України Володимир Зеленський.

Зеленський сказав чиновникам, щоб у їхніх кабінетах не було його портретів.

Зеленський попросив депутатів ухвалити закон про скасування депутатської недоторканності, закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, Виборчий кодекс.

Також Зеленський попросив депутатів звільнити голову СБУ, генпрокурора України, міністра оборони України.

Зеленський також заявив: «Я розпускаю Верховну Раду 8-го скликання»

Зеленський виступає з промовою у ВРУ:

Володимир Зеленський офіційно став президентом України

«Я, Володимир Зеленський, волею народу обраний президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі», – зачитав Зеленський текст присяги.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG