Доступність посилання

ТОП новини

За що Путін карає Грузію. Це повинні розуміти і в Україні


Учасник мітингу в столиці Грузії спалює фотографію президента Росії Володимира Путіна. Тбілісі, 20 червня 2019 року
Учасник мітингу в столиці Грузії спалює фотографію президента Росії Володимира Путіна. Тбілісі, 20 червня 2019 року

(Рубрика «Точка зору»)

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про заборону польотів російських авіакомпаній до Грузії. Одночасно Росія почала евакуацію своїх громадян з цієї країни – теж за особистим розпорядженням Путіна. Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков назвав рішення Путіна вимушеним заходом на тлі «екстремістських настроїв» у Тбілісі. Реалізацію туристичних поїздок до Грузії теж призупинено – це вже спеціальне розпорядження Ростуризму. Зрозуміло, що рішення Москви можуть серйозно позначитися на ситуації в туристичній галузі Грузії, та ще й в найгарячіший сезон подорожей. Але чи варто цьому дивуватися?

Грузія протягом багатьох років намагається вибудувати економіку свого туризму за рахунок поїздок громадян Російської Федерації до цієї країни. Заради цього у Тбілісі пішли на одностороннє скасування візового режиму з Росією – ініціатором цього рішення став колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі. Відбулася справжнісінька «деполітизація» туризму. Із звичайними російськими громадянами в Грузії намагаються не розмовляти про війну Росії проти цієї країни, окупацію грузинських територій, трагедію біженців. Робиться все можливе, щоб російський турист відчував себе в Грузії як вдома, не нудьгував за своєю естрадою і програмами телебачення.

Але російський турист – не дуже надійний турист. Перш за все тому, що не він сам вирішує, куди і коли йому їхати, за нього це робить держава, яка, схоже, готова маніпулювати туристичними потоками так само, як газом або транзитом енергоносіїв. Для Росії все – зброя. І туризм також. Не так давно за неготовність погодитися з російською політикою в Сирії карали Туреччину. Тепер прийшов час Грузії.

Кремль хотів би обміняти поїздки своїх громадян до Грузії не на гроші, а на політичну лояльність. Причому лояльність не лише влади, а на лояльність всього населення. Це і є головне політичне завдання Москви – не просто лояльне політичне керівництво тієї чи іншої колишньої радянської республіки, а лояльне населення, яке і не подумає обурюватися, коли побачить депутата Державної думи Російської Федерації в кріслі голови парламенту країни, на яку напала Росія.

Почуття власної гідності і національне єднання

Грузію вірогідно карають зараз саме за те, що серед її громадян знайшлися тисячі людей, які вважають інакше і готові протестувати. За те, що не знайшлося жодного авторитетного грузинського політика або суспільного діяча, який не засудив би вчинок російського депутата – від колишнього президента Міхеїла Саакашвілі до лідера правлячої партії «Грузинська мрія» Бідзіни Іванішвілі. Грузин карають саме за почуття власної гідності і національне єднання.

І це потрібно розуміти тим в Україні, хто розраховує на взаєморозуміння з Кремлем, на пошук реальних шляхів примирення та економічного співробітництва. Керівництву Росії потрібно зовсім інше – і те, що зараз відбувається навколо Грузії, це чудово доводить.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG