Доступність посилання

ТОП новини

Новий секретар РНБО Данілов: луганський «козир» Зеленського


Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки і оборони України
Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки і оборони України

Новим секретарем РНБО став Олексій Данілов, колишній мер Луганська, ексочільник Луганської ОДА та депутат п’ятого скликання від «Блоку Юлії Тимошенко». Президент України Володимир Зеленський призначив його 3 жовтня, замінивши ним на цій посаді Олександра Данилюка, звільненого наприкінці вересня. Що відомо про біографію нового секретаря РНБО, про його статки, про зв’язки та погляди? Радіо Свобода спробувало зібрати цю інформацію з відкритих джерел.

Олексій Данілов став новим секретарем Ради національної безпеки та оборони України. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський.

«Призначити Данілова Олексія Мячеславовича секретарем Ради національної безпеки і оборони України», – йдеться в документі.

Його попередника на посаді секретаря РНБО, колишнього міністра фінансів Олександра Данилюка, президент України Володимир Зеленський звільнив 30 вересня. Данілов працював в РНБО з липня на посаді заступника секретаря РНБО.

Життєпис, кар’єра та зв’язки

  • Олексій Данілов народився 7 вересня 1962 року в місті Красний Луч на Луганщині.
  • Закінчив у 1981 році Старобільський радгосп-технікум за спеціальністю «ветеринар», у 1999-му – Луганський педагогічний університет імені Шевченка (спеціальність «викладач історії»), у 2000 році – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля (магістр з менеджменту) і в тому ж році – Луганський інститут внутрішніх справ МВС України (юрист).
  • Починав працювати у 1981 році – ветеринаром підсобного господарства Ворошиловградського заводу фруктово-мінеральних вод.
  • 1981–1983 – відслужив у радянській армії.
  • 1987 рік – йде в бізнес: очолює кооператив «Білий Лелека», а потім – підприємство «Вєра» в Луганську.
  • 1994 рік – Данілов стає президентом луганського клубу КВК.
  • Із 1994 по 1997 рік – голова Луганської міськради. Саме в цей період, згадує сам Данілов, він знайомиться з Михайлом Бродським.
  • 1996 рік – вступає до партії СДПУ(о), яку на той час очолює Василь Онопенко. Виходить з партії наступного року. Рік по тому СДПУ (о) очолить Віктор Медведчук.
  • 1999–2002 роки – повертається до Східноукраїнського національного університету імені Даля, як викладач кафедри менеджменту.
  • Паралельно у 2000-му – працює радником голови комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і підприємництва Михайла Бродського. Від цього моменту вони досить часто «перетинаються» в українській політиці.
  • Із 2000 по 2005 рік – Данілов у складі партії «Яблуко», у 2002 році – стає заступником її голови Михайла Бродського. Пізніше, коли Данілов піде до парламенту за списками «БЮТ» – Бродський також облишить «Яблуко» та стане членом політради партії «Батьківщина», яка була основою «БЮТ».
  • У 2001 році – засновує та очолює громадську організацію «Луганська ініціатива».
  • У 2004 році Олексій Данілов стає довіреною особою кандидата у президенти Вітора Ющенка на Луганщині.
  • 4 лютого 2005 року, після перемоги Помаранчевої революції, Данілова призначають головою Луганської облдержадміністрації. На цій посаді він працює до листопада того ж року.
  • 2006 рік – проходить до Верховної Ради 5-го скликання за списком «Блоку Юлії Тимошенко» під номером 42. Одночасно з ним четвертим номером цієї фракції проходить колишній однопартієць Данілова по СДПУ(О) Василь Онопенко, а 66-м – Андрій Портнов.
  • Із 2007 року, після розпуску Верховної Ради, і аж до 2016 року, про діяльність та кар’єру Данілова майже нічого не відомо. В РНБО залишили без відповіді запити медіа про те, чим займався у той період чинний секретар цього відомства.
  • Радіо Свобода з’ясувало, що в ці роки Данілов, зокрема, очолював три громадські об’єднання: «Суспільне око», «Українська політична школа» та «Духовна спадщина України».
  • У 2014 році Данілов після тривалої перерви з'являється в телевізійному ефірі.
  • У 2016 році Олексія Данілова призначають головою державного «Українського фонду підтримки підприємництва». Він йде з цієї посади лише 19 серпня 2019 року – за півтора місяці до свого останнього призначення.
  • 24 липня президент України Володимир Зеленський призначив Олексія Данілова заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО).

Нерухомість, банківські рахунки та бізнес дружини

Олексій Данілов – досить заможний посадовець.

Остання його декларація свідчить, що він має велику квартиру в Києві – 352 квадратні метри та будинок у Васильківському районі під Києвом – 446 квадратів і земельну ділянку під ним – розміром 31 сотка. Також Данілов декларує три допоміжні приміщення в Києві – терасу, кладову та майстерню, загальною площею 150 квадратних метрів.

Олексій Данілов – завзятий колекціонер: він задекларував, зокрема, 102 картини, майже півтисячі порцелянових статуеток та понад 21 тисячу книг.

Решта майна – власність його дружини Людмили: вона володіє автівкою преміум-класу «Лексус» RX 350, а також на неї записані частки у семи компаніях, серед яких – металургійне підприємство в Запоріжжі, деревообробний комбінат у Києві та два видавництва.

Попри такі бізнесові успіхи, Людмила Данілова не декларує коштів у жодній валюті. Всі кошти в родині (47,5 тисяч доларів та 125 тисяч гривень) – у власності Олексія Данілова.

Для порівняння, чотири роки тому Данілов декларував дещо більші суми у банках та у готівці. Водночас бізнес його дружини – був трохи менш масштабним.

Заяви та погляди

Джерела Радіо Свобода, які пам’ятають Данілова як очільника Луганська, а пізніше – Луганської області, оцінюють його як «ефективного» та «проукраїнського» керівника, який добре розумів місцеву специфіку.

Але є й інші відгуки: координатор проєкту «Стоп Террор» Семен Кабакаєв називає Данілова «бандитом» з 1990-х років, який, до того ж, «у дуже добрих відносинах із Олександром Єфремовим», що його нещодавно суд відпустив з-під варти.

Сам Данілов визнає бізнес-зв’язки з Єфремовим, які, проте, за його словами, закінчилися конфліктом.

«Тоді була така мода, щоб кожна територія мала свій регіональний банк. Такий був потрібен і нам. Єфремов і його люди спілкувалися з підприємствами, але у них не було грошей. А тут саме виставили на торги «Укркомунбанк». Я Єфремову і Тихонову фінансово допоміг його купити. Ми з ними були умовними партнерами протягом двох років. Банк замислювався як комерційний проєкт, але прибутку не було. А потім я запитав: «Хлопці, а де ж бізнес?» Ось тут і почалися мої проблеми з Єфремовим», – зазначив тодішній заступник секретаря РНБО в інтерв’ю The Babel.

Олексій Данілов у своїх інтерв’ю висловлює думку: агресія Росії проти України та інших держав завершиться в разі її розпаду.

Коли Росія від нас відчепиться? Тоді, коли вона розвалиться
Олексій Данілов

«Коли Росія від нас відчепиться? Тоді, коли вона розвалиться. Я говорив у 2014 році про те, що вся ця історія для Росії закінчиться незалежною Ічкерією, незалежним Татарстаном тощо, зрештою Росія розвалиться... Насправді завдання Путіна – це не Україна. Головне завдання Путіна – це розвал або, якщо хочете, переформатування Європейського союзу і створення нової геополітичної парадигми, вісі Пекін – Москва – Берлін», – казав Данілов.

Олексій Данілов стверджує, що значна частина його земляків, які підтримали російські гібридні сили та окупацію у 2014 році, досить швидко зрозуміли, що є заручниками ситуації.

«Вони не можуть нічого усвідомити, бо їм постійно кажуть байки,.. казки про якихось фашистів… І ця пропаганда настільки потужно входить в голову людини, яка нічого не розуміє та не має бажання розуміти. І тут їм кажуть: «Завтра ви будете вільними, у вас буде «ДНР» та «ЛНР», все буде добре»… Мені шкода цих людей. Вони швидко все зрозуміють. Багатьох із тих людей, які знаходяться (по інший бік фронту), я знаю особисто», – сказав Данілов після початку російської агресії на Донбасі.

Анексований Крим Олексій Данілов порівнює з «наживкою», яка, на його думку, знищить імперські амбіції Росії.

«Після того, як сталася історія з Кримом (початок анексії – ред.), американці підозрювали, що Путін зробить все, як в Абхазії або в Південній Осетії... Тоді ситуація була би близька до патової, і до Путіна формально не було б ніяких претензій. Але тут напевно внутрішні «кроти» в Москві шепотіли Вові на вухо: «Давай, Вова, з'їж Крим, ти зможеш!»… Очевидно, комусь потрібно було, щоб Путін заковтнув наживку до кінця, зробив Крим частиною Російської Федерації, і фактично офіційно визнав себе окупантом. Окупант в цивілізованому світі – це ізгой», – заявив чинний секретар РНБО в інтерв’ю «Обозревателю».

Олексій Данілов у спілкування з медіа говорить про своє знайомство з низкою представників нинішньої та колишньої влади, а також представниками бізнесових та політичних еліт Донбасу. Серед яких і ті, кого нині судять за сепаратизм. Водночас посадовець дистанціюється від всіх них, наголошуючи на своїй незмінній державницькій позиції.

«Сьогодні фактично «Газпром» з одного боку, і пан Ахметов зі своїм ДТЕК і «Метінвестом» з іншого, є монополістами на енергетичному ринку України! Це просто неприпустимі речі – це загроза національній безпеці країни! І про це уряд нічого не говорить, всі мовчать і роблять вигляд, що нічого не відбувається», – зауважив Данілов у своєму інтерв’ю. І додає, що війна проти України триває й на енергетичному фронті, причому, на його думку, ще з 1990-х років, коли він сам лише починав свій бізнес у Луганську.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG